Subota 13.08.2016.
16:39
Tanjug, Vestionline

Ako u Vukovaru nema Srba - nema ni ćirilice: Jesu vas to naučili u EU?

Tanjug
Nema Srba, nema ćirilice?

- Svedoci ste da me poslednjih desetak dana samozvana desnica optužuje da brišemo s popisa ljude iz Imotskog, Vrgorca, dakle u područjima gde je glasačko telo HDZ-a - kazao je Orepić.

- Niko ne želi da kaže istinu, ali ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 odsto. Ako je to jedino uporište za korišćenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga tog uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulisala je nelegalnim prebivalištima - rekao je Orepić za zagrebački "Večernji list", prenela televizija N1.

Hrvati sa Srbima samo na nož

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je izjava tehničkog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaha Orepića skandalozna.

On je istakao i da tom izjavom njegov kolega pokušava da se uskrati pravo na jezik i pismo "čak i malom broju Srba koje još nisu proterali iz Hrvatske".

"Želja da se pronađe bilo kakvo uporište, bez obzira koliko ono bilo lažno i besmisleno, da se srpskom narodu u Hrvatskoj uskrate zagarantovana ljudska prava - pravo na jezik i pismo, i na život bez straha od represije državnih organa, samo pokazuje da rukovodstvo Hrvatske ne razume šta su evropske vrednosti", naveo je Stefanović u saopštenju. 

Dodao je da Hrvatska očigledno ne razume ni šta je borba za jednakost i vladavinu prava i "kako se na najbolji način pokazuje da ne podržava fašističke režime, koji su sa srpskim narodom govorili isključivo jezikom malja, noža i jame".

2020 © - Vesti online