Sreda 09.06.2010.
03:26
R. Lu, A. B. - Vesti

Nemačka: Imami "truju" mlade muslimane

Profesor doktor Kristijan Pfajfer

Institut je u 2007. i 2008. godini na celoj teritoriji Nemačke ispitivao 45.000 mladih između 14 i 18 godina, od čega 10.000 migrantskog porekla, a jedno od pitanja odnosilo se i na uticaj religije na integraciju.
 

nalizom se došlo do zaključka da kod mladih muslimanskih vernika, Turaka i Arapa, broj nasilničkih dela raste u srazmeri s njihovim brojem odlazaka u džamiju, dok je kod hrišćanskih mladih vernika obrnuto.
 

Analitičare naročito zabrinjava činjenica da je 23,5 odsto "veoma religioznih" mladih Turaka izvršilo nasilje ili razbojništvo, i da je otprilike isto toliki broj (21,7 odsto) reklo da nema prijatelje među Nemcima. U prilog otežanom procesu integracije ove grupe govori i činjenica da se njih samo 14,5 odsto oseća Nemcima, iako ih je čak 88,5 odsto rođeno u Nemačkoj.

Opravdana odluka

- Analiza potvrđuje da je opravdana naša odluka da imame obrazujemo u Nemačkoj - rekla je Ajgil Eckan, pokrajinska socijalna ministarka turskog porekla, koja je naglasila da će 2013. sa Univerziteta u Osnabriku izaći prva generacija islamskih teologa obrazovanih u Nemačkoj.


- Nije islam kriv za ovo nasilničko ponašanje muslimanskih mladih migranata, već imami koji im u džamijama arhaično prikazuju sliku muškarca - rekao je prof. Pajfer, a prenosi hanoverski "Algemajne cajtung".
 

Prema njegovim rečima, a to potvrđuje i Ministarstvo za socijalu, većina imama u Nemačku dolazi na određeno vreme i bez znanja nemačkog jezika, pa nisu ni zainteresovani za kulturu i prilike zemlje domaćina.

"Islam" najomraženija reč u Austriji

Austrijancima su omiljene reči: “bezbednost“, “pravda“ i “red“, a najmanje simpatija imaju za reč “islam“, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Imas" iz Linca.

Institut je obavio anketu tokom aprila i maja ove godine, a ispitano je 1.055 osoba iznad 16 godina starosti. Najmanje simpatija je na strani “islama“ - svega tri procenta. Malo simpatija Austrijanaca imaju i termini atomska energija (četiri procenta), kapitalizam i činovništvo sa po pet procenta, a stranci i štrajkovi nose samo po šest odsto naklonosti.

Bezbednost je omiljena kod 69 procenta, pravda kod 65 procenata, a red 61 procenta, pa su to termini koji uživaju najveće simpatije Austrijanaca. Zatim slede rad (56 procenta), veza sa otadžbinom (52 procenta) i ravnopravnost (51 procenat).

Termini multikulturalan i crkva važni su za 17 procenta stanovništva, a Evropska unija za 15 odsto.

2024 © - Vesti online