Subota 13.08.2016.
09:11
Vestionline

Fidel Kastro slavi 90. rođendan

wikipedia.org
Fidel Kastro

Sa svih funkcija zvanično se povukao 2008, nakon što je teško oboleo, a vlast je prepustio svom bratu Raulu.

Kubanska vlada ne priprema nikakvu veliku proslavu. Nema mitinga, parada, niti poseta stranih državnika povodom Kastrovog rođendana. Tim povodom, naime, na Kubi će biti upriličene manje muzičke svečanosti i izložbe fotografija u Kastrovu čast, preneo je AP. 

Najveći događaj je, prema toj agenciji, nastup dečjih horova. Vlada nije saopstila ni da li će da objavi fotografije ili video snimak Kastra koji se poslednji put u javnosti pojavio u aprilu ove godine, na završnici kongresa Kubanske komunističke partije. Kongres je tada, na predlog njegovog brata, odlučio da radni vek jednog političara ne može biti duži od 70 godina starosti, kako bi se otvorio prostor za mlađe naraštaje. 

Kastro je rođen 13. avgusta 1926. (prema nekim izvorima - 1927) u mestu Majari na porodičnoj plantaži šećerne trske, na kojoj je i sam radio sa svojim ocem. Pravo je doktorirao 1950. na Univerzitetu u Havani. Bio je veliki prijatelj sa Če Gevarom. Dolaskom na vlast Kastro je bio veoma neprijateljski raspoložen prema SAD, koje su se prijateljski odnosile prema njegovom predhodniku Batisti i često se mešale u unutrašnje poslove Kube dok je on bio na vlasti. 

SAD su 1961. pokušale uz pomoć kubanskih izbeglica da zbace Kastra sa vlasti u invaziji na Zaliv svinja, ali bez uspeha. Ranih 1960-ih, Kastro je otvoreno prigrlio komunizam i uspostavio bliske veze sa SSSR-om primajući sve veću sovjetsku vojnu i ekonomsku pomoć, što je doprinelo pogoršanju američko-kubanskih odnosa. 

Kada su Amerikanci otkrili da je Sovjetski Savez na Kubi postavio svoje balističke projektile dalekog dometa i time praktično imao cele Sjedinjene Države "na dlanu", tadašnji predsednik Džon Kenedi je uveo pomorsku blokadu Kube kako bi prisilio sovjetskog lidera Nikitu Hruščova na povlačenje sovjetskih projektila s Kube. 

Savezništvo Kastra sa SSSR-om i doprema sovjetskih projektila na Kubu 1962. svet je dovela do ivice nuklearnog rata. Kuba je posle raspada SSSR-a potonula u duboku ekonomsku krizu. Gotovo da nema Kubanca koji pamti Kubu bez Kastra. Mnogi veruju da se njegov brat Raul i danas često o bitnim pitanjima konsultuje sa njim. Tokom svoje vlasti od 1959. do 2006. godine prkosio je desetorici američkih predsednika. 

2024 © - Vesti online