Petak 12.08.2016.
15:26
Tanjug

Austrijska vojska i policija za odbranu srpskih granica

Tanjug
Zajednička konferencija za novinare u Beču: Aleksandar Vučić i Kristijan Kern

On je, posle razgovora sa austrisjkim kancelarom Kristijanom Kernom, na čiji poziv je doputovao u Beč, objasnio da bi u slučaju novog velikog talasa Srbija razgovarala sa predstabncima EU, kao i da bi se među prvima konsultovao sa šefom austrijske vlade.

- Kakva god bila odluka EU mi bismo bili odmah u stanju da je sprovedemo u delo i zaštitimo granice - podvukao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Pokazali smo solidarnost

On je preneo da je od svog kolege Kerna dobio danas "čist kao suza", jasan i nedvosmislen stav šta Austrija želi, te da će se Srbija u skladu tim ponašati.

Vučić je istakao da je Srbija ranije posebno poštovala ljudska prava, pokazala lice solidarnosti, i da danas zna previno šta čini, te će u dogovoru sa Austrijom i drugim evropskim zemlajma sarađivati kako zaštitili prava ljudi koji dolaze sa ratnih područja, ali i štiteći ujedno i svoje granice i pravo na život onih koji u Evropi žive decenijama i vekovima.

Austrijski kancelar Kern ponudio je Vučiću podršku austrijske vojske i policije u obezbeđivanju granica, na šta je srpski premijer odogovorio da je svaka pomoć i podrška dobrodošla.

- Iščekujemo željno i na pravi domaćinski način naše austrijske prijatelje da nam pomognu u obezbeđivanju granice i pružanju humanitarne pomoći. Nismo u stanju da sve probleme resimo sami - podvukao je on.

Priznanje Srbiji

Kern je kazao da je Srbija odradila savršen posao po pitanju migrantske krize, i da je dala čak veći doprinos od mnogih članica EU, te da se tome mora odati priznanje.

Turska

Kada je reč o sporzumu EU sa Turkom on je kazao da, ako se bude doveo u pitanje, Austrija mora razmišljati i daljim merama na svojoj granici.

- Zahvaljujući Srbiji smanjen je broj migranata. Dosledno je delovala u obezbeđivanju granica. Dogovorili smo da minsitri odbrane i unutrašnjih oslova analiziraju da li Austrija može pružiti podršku Srbiji u obezbeđivanju međe - objasnio je austrijski kancelar.

On je kazao da je to obaveza Austrije, čija se politika smanjenja migracije oslanja na zatvorene granice u Srbiji, zbog čega je ta zemlja važan partner Beča.

Kern je objasnio da bi vojska pružala humanitarnu pomoć i da bi se pokušalo uključiti i nevladine organizacije u ovaj proces, pošto nije cilj da se samo ograniči talas migranata, već da se to učini na human način.

On je naglasio da je Autriji bitno da funkcioniše zaštita granice, što je danas slučaj i da svojim policajcima i vojnicima Austrija želi da da simboličan doprinos.

- Zaštita granica mora biti u skladu sa humanitarnim obavezama. Veoma je bitno da mere funkcionišu, jer samo ograničenjem migrantskog talasa možemo osigurati integraciju pristiglih - objasnio je Kern.

2024 © - Vesti online