Petak 12.08.2016.
14:27
Tanjug

Hrvati se spremaju za rat: Šalju vojne pozive!

wikipedia.org/Suradnik13
Šta će Hrvatskoj rezervni sastav OS RH

Uz napomenu da neodazivanje pozivu za sobom povlači odgovornost prema određenim odredbama zakona, u obaveštenju stoji da će se novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kuna kazniti za prekršaj osoba ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tela u vreme i na mestu koji su naznačeni u pojedinačnom, odnosno općem pozivu za učestvovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanje materijalnog sredstva.

- Šta se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo prijatno da pročitam tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opseda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo decu pod ruku i krenemo za Nemačku, jer ko zna što se to kod nas sprema - požalio se ovaj stanovnik Županje.

U Kancelariji za odnose s javnošću MORH-a pojasnili su da je reč o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se sprovodi u skladu sa odredbama Zakona o obrani, preneo je portal Index.hr.

Konkretno, reč je o pozivanju vojnih obveznika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljnjeg organizovanja jedinica OS RH.

- Tokom septembra ove godine Područni odseci za poslove obrane Osijek 2 i Vukovar, sprovodiće aktivnosti ažuriranja podataka odabranim pripadnicima rezervnog sastava s tog područja, a zbog dostupnosti, aktivnost će se sprovoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima - najavljuju u MORH-u.

Organizacija rezervnog sastava OS RH počelo je krajem 2014, a tokom idućeg desetogodišnjeg razdoblja planirano je da se sa tim nastavi. Dvanaest jedinica rezervista imaće 20.000 pripadnika. Inače, uvođenje rezervnog sastava sprovodi se prvi put nakon Domovinskog rata.

2024 © - Vesti online