Četvrtak 11.08.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti

Ratar druguje s novom rukom

Vesti
Dočekao i taj dan: Žiko Rakićević

Na Svetog Panteliju dobio je umesto vlastitih ruku, u koje nikada nije posumnjao, novu najmoderniju mioelektronsku protezu, s kojom je kao sa najboljim drugom, krenuo u novi život.

Nije mu lako, jer njegova levica još ne može da radi sve ono o čemu je Žiko maštao, dok su mu rodbina, prijatelji i komšije iz Mršinaca kod Čačka prikupljali sredstva za proteze, u akciji kojoj su se pridružili i naši čitaoci sa svojim prilozima iz Nemačke, Australije, Danske i Švajcarske.

Za nepuna tri meseca prikupljeno je 65.000 evra, a stručnjaci iz renomirane firme "Oto Bok" izradili su po njegovim merama protezu na koju se Žiko navikava ovih dana u Kragujevcu.

- Kada su mi postavili protezu, bio sam u prvi mah i začuđen i pomalo razočaran. Očekivao sam da će celi svet opet biti moj. Ali, ne ide to tako lako... Moraju proći dani i meseci da se navikneš i da mozak i telo prihvate novu ruku - priča nam Žiko koji ne krije svoju neizmernu zahvalnost prema svim ljudima koji su mu omogućili da ne zavisi od pomoći rodbine.

- Ali, kada sam uhvatio viljušku i pojeo prvi kolač nakon nesreće, kada sam ovom rukom otvorio česmu da se sam napijem vode, ušao u kuću otvorivši vrata bez tuđe pomoći, pridržao mobilni telefon, preplavio me osećaj zadovoljstva i sreće. Shvatio sam da treba još mnogo vežbe i vremena za one precizne radnje poput zakopčavanja dugmeta na košulji, ali jedva čekam da se ponovo vidimo u "Vestima" kada ćemo se zaista i rukovati, ali i čas kada ću sesti za traktor i obići naša polja... - nabraja ovaj ratar čije je ime bilo najbolji zaštitni znak za dobar krompir, luk ili kupus.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nemački stručnjaci za izradu ortopedskih pomagala zadovoljni su onim što je Žiko Rakićević uspeo da postigne za kratko vreme. Narednih dana započeće i intenzivna obuka i vežbe pod nadzorom lekara. Ipak, ima nešto što Žika neće naučiti na ovoj obuci:

"Otkrio sam da ima i mnogo težih slučajeva nego što sam ja. Kada sam video dete u kolicima, koje je na pragu života, shvatio sam da ponekad ni vlastita nesreća nije toliko teška kao nečija tuđa. Zlo vreba u svakom momentu, nikada niste sigurni kada će doći po vas. Ali, ako vam se to desi, slobodno recite: 'Da, meni je danas teško, ali ne i najteže...' Uvek postoji neki izlaz i nada, zato i verujem da ćemo moja levica i ja učiniti zajedno još mnogo dobrih stvari u životu", obećava Žiko Rakićević.

N. Đurović
Dete za primer: Darko Rakićević

Darkova nagrada

Mnogo lepih reči uputili su naši čitaoci, posebno oni iz Kanbere u Australiji, 11-godišnjem Darku Rakićeviću, Žikinom sinovcu, dečaku bez čije pomoći on ne bi izdržao proteku godinu.

Darko je bio njegova i leva i desna ruka. Uz njega se budio i sa njim legao na počinak. Svoje pohvale naši čitaoci su zaključili rečima da je ovakvo požrtvovano dete zaslužilo nagradu. A njemu je, kako veli Darko, najveća nagrada da sa stricem Žikom krene na posao!

2024 © - Vesti online