Sreda 10.08.2016.
21:16
Vestionline

"Jedino trenutno rešenje za Kosovo je priznanje"

Tanjug
Da li nas to premijer priprema za ono što sledi

Vučić je u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na izlaganje lidera LDP Čedomira Jovanovića, rekao da mi u Srbiji često lažemo jedni druge, da nam je Kosovo najcenjenija reč, a da pojedinci malo znaju o KiM, da, primera radi, nemaju pojma gde je Glogovac i da li tamo žive Srbi.

- Tačno je da nas neznanje dobrim delom vodi u ekstremizam kojem se divimo, ali to ne znači da imamo pravo da se odreknemo naše teritorije, jer po tom principu bi se u mnogim zemljama menjale granice - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je vlada uradila težak i važan posao sa Briselskim sporazumom, uporedivši ga sa Dejtonskim, koji štiti prava Srba i čuva Republiku Srpsku.

- Profesionalno mi je bio najteži posao kada sam posle Briselskog sporazuma morao da objasnim Srbima šta je taj sporazum i tada sam im rekao da smo ranije napadali Dejtosnki sporazum, a da je sada to Sveto pismo koje štiti prava Srba - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi moraju da razgovaraju sa Albancima jer je to nacionalno odgovorna politika.

- Moramo da se borimo i da imamo više Albanaca u centralnoj Srbiji, da ovde ostavljaju novac - rekao je Vučić i dodao da su Albanci narod u narastanju i da sa njima mora da se razgovara i traži rešenje za budućnost.

Otkrio je da su trenutno u toku "direktni pritisci na devet zemalja da prihvate nezavisnost Kosova", a da ti pritisci idu "iz jedne moćne zemlje".

Dodao je i da ne može da priča o svemu, već je najavio zatvorenu sednicu Skupštine Srbije kako bi poslanike upoznao o najnovijim dešavanjima u vezi sa Kosovom.

Vučić je rekao da je situacija u BiH mnogo komplikovanija i teža jer uključuje spoljne faktore iz regiona.

Dodao je i da Srbija nema krivicu za današnji odnos prema Hrvatskoj, jer mi nismo ništa uradili.

- Naša stvar je da pomognemo našem narodu. Uspeli smo da obezbedimo da RS ima dobre odnose sa Srbijom, da izađe iz nekoliko političkih turbulentnih kriza, da sa predsanicima Srba u Hrvatskoj imamo najbolje odnose - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online