Sreda 10.08.2016.
09:01
I. Kozarski - Vesti

Erdogan ruši plan Amerike?

Reuters
Napravio veliki zaokret: Redžep Tajip Erdogan

Iza naziva Džejš fath sakrili su se Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide) i Ahrar aš šam, koje je Vašington pre nekoliko meseci vetom odbio da uvrsti na spisak terorističkih organizacija UN.

Time je Amerika zavarala svoju javnost, ostala uporna u zahtevu da s vlasti ode sirijski predsednik Bašar al Asad, a postalo je jasno šta znači Plan B, kojim je Rusima pretio državni sekretar Džon Keri u slučaju neuspeha primirja, odnosno neispunjavanja njihovog glavnog uslova.

Pomirenje rasteruje jastrebove

Rat je dobio finalni zamajac, a ostaje da se vidi kako će da se ponaša Moskva, koja je u martu povukla većinu svojih aviona kako bi podržala primirje i pregovore. Predsednik Vladimir Putin tada je podvukao da niko ne treba da zaboravi da oni uvek mogu da se vrate.

Odgovor Moskve pre svega će biti više politički nego vojni, kao i do sada. Pri tom, najveću pretnju za američki Plan B predstavlja normalizacija odnosa sa Turskom, preko koje se teroristi koji napadaju Alepo snabdevaju oružjem i popunjavaju svoje redove džihadistima iz celog sveta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je doputovao u Rusiju. Diplomatski izvori ukazuju da će Rusija pred ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da stavi debelu šargarepu, i to zajedno sa Iranom.

Sad može i o Siriji

Pritom ne treba zaboraviti da je Erdogan posle izvinjenja Moskvi zbog aviona oborenog prošle godine nad Sirijom, a uoči puča, izjavio da je spreman da sarađuje s Rusijom i Iranom u regulisanju sirijske krize.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ibrahim Rahimpur sada je izjavio da je njegov predsednik Hasan Rouhani pokrenuo pitanje podrške Erdoganu, a prilika za to bio trojni susret u Bakuu, na kome je učestvovao i domaćin, predsednik Ilham Alijev, a teme su bile osim obavezne ekonomije i Sirija, Avganistan, borba s terorizmom i trgovima narkoticima...

- Arapske i zapadne zemlje ne mogu da ukažu pomoć takvog obima kao Putin i Rouhani - rekao je Rahimpur i dodao da "to može da bude i ekonomska podrška", čime je ukazao da Teheran računa na slabljenje veza EU i SAD s Turskom.

Gas glavno oružje

Ruski i iranski diplomatski izvori ne očekuju potpunu promenu turske politike, već je reč o zajedničkom signalu Americi. Takođe smatraju da Moskva i Teheran imaju čime da utiču na Ankaru. To se pre svega odnosi na gas, pošto Azerbejdžan nema izvozne kapacitete da zameni Rusiju. Takođe, turski turizam teško je postradao od sukoba s Rusijom, a takođe i izvoz poljoprivrednih proizvoda i još nekoliko grana ekonomije.

2024 © - Vesti online