Utorak 09.08.2016.
19:17
Vestionline

"Moj dragi drug Putin i ja smo otrili neke stvari"

Reuters
Lako se dogovorili o svemu: Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

- Odnosi Rusije i Turske popeli su se na novi nivo, čiji primer mogu da slede druge zemlje. Danas smo moj dragi drug Vladimir Putin i ja otkrili sličnu poziciju o normalizaciji naših odnosa. Treba da iskoristimo sav potencijal koji imaju naše zemlje radi stabilnosti u regionu - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle razgovora u Sankt Peterburgu.Prema njegovim rečima, rusko-turski odnosi su sada stabilniji nego ikad, i mogu da se odupru svim mogućim krizama.

Erdogan je visoko ocenio činjenicu da mu je dan posle pokušaja državnog prevrata pozvao telefonom Putin.

- To je za nas zaista važno sa psihološke tačke gledišta, to je svojevrsna moralna podrška sa tačke gledišta solidarnosti - rekao je turski predsednik.

Putin je naveo da je susret sa Erdoganom bio konstruktivan, veoma važan za razvoj bilateralnih odnosa.

- Želim pre svega da kažem da je, bez obzira na složenu unutrašnju političku situaciju u Turskoj, Erdogan našao mogućnost da dođe u Sankt Peterburg i taj korak svedoči o zainteresovanosti turskih partnera za obnavljanje saradnje sa Rusijom - kazao je Putin.

On je naveo da je za Moskvu prioritet vraćanje odnosa sa Ankarom na nivo koji je postojao pre krize u bilateralnim odnosima. Dodao je da odnosi dve zemlje u istoriji nisu bili jednostavni, i da su postojali čak i dramatični periodi, ali da je "logika uzajamnog uvažavanja neizbežno pobeđivala".

Putin je najavio da Rusija i Turska pripremaju srednjoročni program saradnje u ekonomiji, nauci i kulturi za period od 2016. do 2019. godine, a za obnavljanje čarter letova rekao je da su "tehnička stvar" u najskorije vreme.

2024 © - Vesti online