Sreda 10.08.2016.
04:10
Vestionline

Popiješ pivo u jednoj, a platiš u drugoj državi

commons.wikimedia.org/Jerome
Kafić u Barleu, koji pokazuje granicu između Holandije i Belgije

U pivnici De Birgrens možete ući na jedna vrata iz Holandije, a izaći na druga u Belgiju. U ovoj prodavnici je sve duplo, dva telefona, dve fiskalne kase...

Ovo je samo jedan primer najluđe granice na svetu koja se nalazi u mestu Barle, 65 kilometara južno od Amsterdama. Granica prolazi kroz ovo mesto, a pored pomenute pivnice deli i kuće, pa čak i spavaće sobe. 

Ova granica datira još iz 12. veka, kada su stalni ratovi i sukobi menjali obeležje šta kome pripada. Kada se Belgija odvojila od Holandije 1830. godine, ove neuredne linije su postale granica. Barle leži u Holandiji, ali ima 22 belgijske enklave.

Ako ste zbunjeni, u Barleu imaju sistem koji pomaže. On se sastoji od putokaza na ulici i stubića. Jedni od onih koji koriste ovakvu podelu su restorani. Kako se fajront razlikuje u dve zemlje, posle kraja radnog vremena u jednoj stolovi se pomeraju u drugu zemlju. 

Koristi se pravilo ulaznih vrata - tamo gde se nalaze ulazna vrata plaća se i porez, bez obzira u kojoj zemlji je ostatak kuće. 

Barle ima sve duplo - gradske većnice, crkve i vatrogasce, ali su policijske snage ujedinjene.

2024 © - Vesti online