Utorak 09.08.2016.
16:07
Vestionline

Šok za šokom - 5 novih loših vesti za Britaniju

Reuters
Da li će Britanci zažiliti zbog rezultata referenduma?

Iako su se svi pribojavali da rezulttati neće biti dobri, statistika ih je dodatno demantovala i pokazala da su gori nego što je iko mogao i da pretpostavi.

1. Deficit u razmeni Britanije sa svetom popeo se u junu na 5,1 milijardu funti, sa 4,2 milijarde u mesecu ranije. Izvoz je dostigao rekordni iznos od 48,9 milijardi funti, uz skok od skoro dve milijarde funti, ali je istovremeno i uvoz zabeležio povećanje od milijardu. 

Britanija je u junu izvezla robe i usluga u Evropsku uniju za 12 milijardi funti, ali je istovremeno iz unije uvezla za 20,3 milijarde funti. Skok izvoza od pola milijarde funti tako nije mogao da nadoknadi 800 miliona funti vrednijeg uvoza nego u maju. 

2. Statistika je, što je dodatno nepovoljno, pokazala da je trgovinski deficit sa ostatkom EU povećan u poslednja tri meseca. 

3. Ono što dodatno uznemiruje jeste da je Britanija najveći trgovinski jaz zabeležila sa Nemačkom, iz koje je uvezla robe i usluga za 5,5 milijardi funti, a izvezla manje nego upola od toga - 2,7 milijardi. 

4. Na vest o lošim rezultatima trgovinske razmene sa svetom reagovala je negativno i nacionalna valuta, padom na ispod 1,3 dolara za funtu. 

5. Lošu sliku upotpunile su informacije sa tržišta o tome kako bi na povećanje kamatnih stopa Banke Engleske moglo da se čeka neverovatnih 66 meseci. Da je tako nešto sasvim moguće, jasno je posle izjave jednog od čelnika banke Engleske koja je dodatno potkopala funtu, da se uskoro može očekivati novo rezanje kamata.

2024 © - Vesti online