Sreda 10.08.2016.
04:30
b92.net, Vestionline

FOTO: Ovo je zvanični automobil Olimpijskih igara

Facebook/Nissan Kicks Club
Zvezda Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru: Nisan Kicks

Kao i na prethodnim Olimpijadama, i u Brazilu važnu ulogu igra zvanični automobilski sponzor koji obezbeđuje vozila za potrebe organizacije takmičenja. 

I dok su na igrama u Londonu flotu zvaničnih vozila činili modeli marki BMW i MINI, a na zimskoj Olimpijadi u Sočiju automobili Volkswagen grupe, na čelu saspecijalno prilagođenim pik-ap modelom Amarok, u Riju su na raspolaganju olimpijcima vozila japanskog Nissana.

Za zvanični automobil igara odabran je krosover Kicks, koji ovog leta stiže u brazilske prodajne salone, a nakon toga trebalo bi da se nađe na još 80-tak tržišta širom sveta. 

Nissan Kicks imao je premijeru u proleće 2016. iako je konceptna varijanta predstavljena još 2014. godine. Reč je o vozilu koje sa dužinom od oko 4,3 m, širinom 1,8 m i visinom 1,6 m, u gami Nissana zauzima mesto između krosoveraJuke i Qashqai. Sa međuosovinskim rastojanjem koje iznosi 2,62 m, Kicks pruža više komfora u kabini od Nissana Juke, pogotovo za putnike na zadnjim sedištima.

Proizvođač je u maju najavio da će se novi krosover u prodaji naći u avgustu 2016, i to najpre u Brazilu, a zatim i na tržištima ostalih zemalja Latinske Amerike. Da je reč o globalnom modelu, svedoči namera kompanije da Kicks ponudi kupcima u 80-tak zemalja širom sveta. 

U početku, Nissan Kicks će se proizvoditi u fabrikama u Brazilu i Meksiku, a za sada nije potvrđeno da li će i kada stići i u Evropu.

Proizvođač je organizatorima Olimpijade u Riju isporučio 200 primeraka ovog modela. Osim krosovera Kicks, Nissan je na korišćenje ustupio još 4.000 vozila, a u pitanju su modeli March (kod nas poznat kao Micra), te Versa, Sentra, Altima i pik-ap Frontier.

2024 © - Vesti online