Ponedeljak 08.08.2016.
23:23
Vestionline

"Strahuju zbog Al Kaide i Islamske države, ali postoji veća opasnost"

Reuters
Pripadnik iranskih bezbednosnih snaga

Bezbednosni stručnjaci ugledne američke konzervativne fondacije "Heritidž Faundejšn", koja već decenijama ima veliki uticaj na kreiranje politike u SAD, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću pretnju SAD i njihovim saveznicima, prenose agencije.

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu pretnju za unutrašnju bezbednost SAD kao terorističke grupe poput Islamske države i Al Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja pošto sporazum sa SAD istekne, čini Iran značajnom dugoročnom pretnjom, ocenjuju stručnjaci. 

- Oni su veoma strpljivi i veoma strateški. Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku - kaže Majkl Predžent, saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni zvaničnik u Iraku za "Biznis insajder". 

- Međunarodna zajednica označiće nuklearne aktivnosti Irana i preostalu nuklearnu infrastrukturu legitimnima, iranska vojska će ojačati, a SAD je pristao da se neće mešati u uvođenje dodatnih sankcija i da će suspendovati one najteže. Uvođenje novih sankcija moglo bi da uništi dogovor pa im se američke vlasti zbog toga toliko protive, čak i kad je u pitanju UN-ov Savet bezbednosti - dodaje Predžent.

Iran predstavlja i ozbiljnu hakersku pretnju i sponzoriše militantske i terorističke grupe poput Hezbolaha. Ta libanka militantna šiitska grupa koju Iran finansira ponekad u njegovo ime izvršava terorističke napade, ocenjuju analitičari.

- S obzirom na to da je Hezbolah čvrsto povezan sa Iranom, postoji realna mogućnost da aktivira svoje terorističke ćelije u SAD ako se dogodi neki konflikt između Irana i SAD ili Izraela -zaključuje Predžent.

2024 © - Vesti online