Ponedeljak 08.08.2016.
19:58
Vestionline

Usporen evropski put Srbije

Tanjug
Vučićeva Srbija hita ka Evropi puževim korakom...

Kako da isporuče sami sebe?

U Srbiji i dalje većina građana želi u EU. Istraživanje sprovedeno na 1.000 stanovnika različitog životnog uzrasta pokazalo je kako 53 odsto građana Srbije smatra kako treba nastaviti evrointegracije, 51 odsto mladih od 18 do 29 godina je za njihov prekid, dok je 57 odsto starijih od 60 godina za nastavak.

Srbija je do sada otvorila poglavlja 23, 24, 32 i 35 koja se odnose na pravosuđe, bezbednost, ljudska prava, Kosovo i finansijsku kontrolu.

- U ovim poglavljima, pre svega o Kosovu, ali i bezbednosti, pojedine zemlje EU imaće svoje uslove. Nemačka je već tražila da se reši slučaj paljenja ambasade te zemlje u Srbiji posle protesta "Kosovo je Srbija" održanog 2008.g. To je za Nemačku pitanje vladavine prava. Iz Odbora za evropske poslove Bundestaga je rečeno kako poglavlja neće biti zatvorena dok se i ovaj slučaj ne zatvori - kaže analitičar Dušan Janjić.

- Istraga o paljenju nemačke, američke i hrvatske ambasade počela je 2012. godine. Njom su obuhvaćeni visoki službenici Ministarstva unutrašnjih poslova koji nisu zaštitili diplomatske objekte. Takvu odluku nisu mogli da donesu sami - dodaje Janjić i podseća da je miting organizovao DSS Vojislava Koštunice, a na njemu su govorili i sadašnji premijer i predsednik države.

- Sada treba isporučiti deo sebe i tu sledi najveći i najteži zadatak koji se postavlja kao suština poglavlja 24. To je raskidanje veza između organizovanog kriminala i političara i protivpravne uloge bezbednosnih službi, za savremeno doba neprihvatljive - ističe ovaj analitičar.

- Mi imamo konstantnu napetost u društvu u kome se non-stop stvara jedna atmosfera da nas EU iznova i iznova uslovljava sa novim zahtevima, što u suštini uopšte nije tačno. Postoje jasni kriterijumi koji su Srbiji stavljeni na znanje onog dana kada je Srbija podnela za članstvo u EU i svako dalje diskutovanje o samim uslovima je izlišno - zaključuje Janjić.

2024 © - Vesti online