Utorak 09.08.2016.
02:30
Vestionline, zivim.hr

Da li je dužina penisa presudna za dobar seks?

stockphotos.io
Nije baš da nije važna, ali nije ni presudna

S fizičkog gledišta, svaki penis duži od osam centimetara u erekciji je funkcionalan i s fiziološke strane nema nikakvih prepreka za zadovoljavajući seksualni odnos. Takođe, pokazalo se da veličina penisa u opuštenom stanju ne govori ništa o tome kakva će biti dužina penisa u erekciji.

Postavlja se i pitanje da li je dužina penisa bitna za seksualni užitak žene. Odgovor je i da i ne. S organske, fizičke strane dužina je nevažna. Od dužine penisa u erekciji mnogo je važnija njegova širina. Naime, čulne ćelije u materici i grliću nalaze se gušće raspoređeni u spoljnjem delu, tako da je ženi za njen užitak mnogo važnije koliko se stimuliše tkivo klitorisa koje se nalazi oko ulaza u matericu, od toga koliko se stimuliše duboko tkivo. Dakle, dužina penisa je nevažna za ženino fizičko uzbuđenje. S druge strane, dužina penisa važna je u psihološkom smislu jer su muškarci s dužim polnim organom samouvereniji i sigurniji u svoju seksualnost. Međutim, ovo je isključivo psihološki doživljaj.

Veličina fizički nevažna za seksualno uzbuđenje

Ovo pitanje veličine penisa slično je pitanju veličine grudi kod žena. Mnoge žene s malim grudima pitaju se koliko mogu biti seksualno privlačne svojim partnerima. Međutim, u fizičkom smislu veličina grudi nema nikakvog uticaja na seksualno uzbuđenje žene ili njenog partnera (kao što i veličina penisa nema nikakav uticaj na seksualno uzbuđenje muškarca ili njegove partnerke). S druge strane, veličina grudi može biti psihološki važna samoj ženi ili njenom partneru (kao i veličina penisa).

Ženama veličina penisa partnera svakako nije presudna za seksualno zadovoljstvo.

Penis manji od osam centimetara dužine u erekciji u medicini se smatra mikropenisom i kad je manji od toga, zaista može biti problem u seksualnom odnosu jer će takav kraći penis imati i manji obim, što je važno za seksualnu stimulaciju.

Ipak, neka stanja mogu uticati na promenu dimenzija penisa.

Kod nekih bolesti (npr. nakon operacije karcinoma prostate) moguće je smanjenje veličine penisa za oko 0,5-1 cm.

Dismorfija - zamišljeni deformitet

Ne brinite se o tome kako izgleda vaš penis, već se zapitajte da li ste zadovoljni svojim seksualnim životom. Da li vam stimulacija penisa izaziva prijatan osećaj? Da li postižete erekciju tokom uzbuđenja? Da li doživljavate orgazam tokom seksualne stimulacije? Da li je vašoj partnerki prijatno u intimnim odnosima? Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, dužina i izgled vašeg penisa nisu bitni.

Osim brige zbog dužine penisa, muškarci mogu biti zabrinuti i zbog njegovog izgleda. Stanje u kojem muškarac smatra da njegov penis nije normalnog izgleda (a zapravo nema stvarnih anomalija i nenormalnosti) naziva se dismorfija.

Kod dismorfije osoba smatra da je penis deforsan, ali niko drugi ne deli njeno mišljenje. Osoba stalno brine o ovom svom umišljenom deformitetu, brine je kako će drugi reagovati, a to može dovesti do te izbegavanja seksualnih odnosa. Takođe, može dovesti do nepotrebnih hirurških zahvata.

Muškarac s dismorfijom ne može se tek tako razuveriti, jer misli da mu drugi govore da je s njim sve u redu, kako bi ga umirili. On je sasvim siguran da je taj deo njegovog tela čudan, nenormalan, deformisan, izvitoperen, defektan. Kad kod lekara naiđu na nevericu ili uveravanja da je sve u redu, po pravilu traže drugo mišljenje, sve dok ne naiđu na onoga ko će biti spreman da pokušati hirurško ispravljanje ovog deformiteta. Međutim, uglavnom bivaju nezadovoljni rezultatima hirurškog zahvata.

U takvim okolnostima, hirurg ne može pomoći. Potrebna je pomoć psihologa.

2024 © - Vesti online