Utorak 09.08.2016.
03:30
telegraf.rs

Opasni po zdravlje: Ove tretmane za lepotu nikako ne bi trebalo da koristite

pixabay.com
Svaka žena želi da bude lepa i negovana, ali trudite se da budete što više prirodne

Svakoj ženi u prirodi je da bude lepa i negovana. Trendovi današnjice nameću nam razne tretmane za ulepšavanje, kojima se mnoge devojke podvrgavaju ne znajući kakve posledice oni mogu imati po njihovo zdravlje. 

Pletenice 

Dermatolozi su otkrili kako čvrste pletenice mogu uzrokovati potpuni gubitak kose, a to je posebno naglašeno kod Afroamerikanki koje ih češće nose. Reč je o posebnom načinu gubitka kose. Kosa prvo ispada s temena, a onda i sa cele glave. Pogotovo je opasno dugo nositi pletenice. 

Samopotamnjivanje 

Iako je već dobro poznato da “hvatanje” boje u solarijumu može biti vrlo opasno, samo u SAD-u oko 28 miliona ljudi godišnje koristi solarijume, a od toga su 2.3 miliona tinejdžeri. Prema istraživanjima, žene koje u mlađoj dobi počnu da idu na tretmane u solarijum mogu razviti kompulzivnu želju za tamnjenjem kože. 

Botoks 

Vrlo popularan i jednostavan način za “peglanje” bora u poslednjih nekoliko godina. Botoks je zapravo medicinski oblik otrova botulina tipa A i opušta mišiće na nekoliko meseci. Iako su injekcije relativno bezopasne, nuspojave mogu biti vrtoglavica, glavobolje i privremena slabost mišića. U SAD-u je botoks od 2009. godine legalan, ali uz njega stoji upozorenje da bi se otrov mogao proširiti na druge delove tela. 

Tetovaže 

Što više tetovaža, to je veći rizik za hepatitis C, pokazuju istraživanja. Pogotovo ako ste se tetovirali u neproverenom studiju jer tada postoji mogućnost da se zarazite putem igle. Hepatitis C napada jetru pa možete dobiti cirozu, ali i rak. Manje su ozbiljne posledice tetoviranja osetljivost i crvenilo kože, a boja na koži može uzrokovati alergije. 

Kreme za izbeljivanje kože 

Neki vole da potamne, a neki žele da imaju što bleđi ten. Taj je trend vrlo popularan u azijskim zemljama. U mnogim kremama za izbeljivanje kože su velike količine žive koja je izuzetno opasna. Ona se koristi jer sprečava stvaranje melanina, pigmenta kože. Lekari upozoravaju kako živa može oštetiti bubrege i nervni sistem. 

Sočiva koje proširuju oči 

Novi trend koji vam vizuelno povećava oči može biti vrlo opasan, upozoravaju lekari. Korisnici ovakvih sočiva rizikuju ozbiljne povrede oka, a moguća je i slepilo ako se koriste bez recepta, upozoravaju iz američke Agencije za hranu i lekove. 

Proizvodi za ispravljanje kose 

Neki proizvodi za ispravljanje kose, pogotovo oni koji se koriste u tzv. brazilskom tretmanu trajnog ispravljanja sadrže opasne hemikalije. Na primer, formaldehid koji često uzrokuje alergijske reakcije, šteti astmatičarima i uzrokuje osipe.

2024 © - Vesti online