Ponedeljak 08.08.2016.
12:18
Vestionline

Šaljite ih u Rio: Prva medalja za Vojsku Srbije na vojnim igrama u Rusiji!

Ministarstvo odbrane
Na Međunarodnim vojnim igrama učestvuje više od 3.000 vojnika 

Naši pontonirci odmerili su snage sa pripadnicima oružanih snaga Rusije i Kine i na izuzetno teškoj stazi uspešno izvršili zadatak. Ruski tim postigao je najbolje vreme, dok je kineski tim bio drugi.

Nagrađene su dve posade Vojske Srbije. Za najbolju posadu remorkera na takmčenju proglašena je posada u kojoj su bili desetari Aleksandar Rančev i Darko Naumov. Najbolja posada amfibijskog transportera takođe je posada Vojske Srbije u kojoj su bili vodnik Siniša Jovanović i desetari Milan Marković i Bojan Šujić.

Pred takmičarima je bio težak zadatak da u što kraćem vremenu izvide obalu i obave razminiravanje, izrade prolaz za motorna vozila, prevezu ranjenike i motorna vozila na drugu stranu obale. Sve ove aktivnosti trebalo je precizno isplanirati, uvežbati i koordinisati sa svim komandirima. Za naše pripadnike je izazov bio još veći jer su radili na tehnici sa kojom do sad nisu imali prilike da se sretnu.

Ruski tim je od samog početka krenuo silovito, dok su naš i kineski tim bili rame uz rame do polovine takmičenja. Naši momci su bili izrazito motivisani i pružili svoj maksimum kako bi dostojno predstavili Vojsku Srbije.

Uspeh je ostvarila i ekipa Vojske Srbije koja učestvuje u Tenkovskom biatlonu plasmanom u polufinale. Žrebom je odlučeno da se naši tenkisti takmiče u tenkovima plave boje i to trećeg dana polufinalnih trka, 11. avgusta, u grupi sa ekipama Azerbejdžana, Rusije i Indije.

Na trećem poligonu, u okviru takmičenja "Čisto nebo", eikpa Vojske Srbije nastupala je u sprinterskoj trci ZU Kamaz. Iako naše oružane snage ne poseduje navedeno naoružanje, pripadnici Vojske Srbije su bili ravnopravni učesnici u takmičenju. Ovih dana pred njima su na programu još zahtevnije discipline.

Međunarodne vojne igre na kojima ove godine učestvuje više od 3000 vojnika, među kojima i 129 pripadnika Vojske Srbije, otvorene su 30. jula i trajaće do 13. avgusta.

2024 © - Vesti online