Ponedeljak 08.08.2016.
04:00
Vesti

Mani Bosnu, drž' se Nemačke

A. Čukić
U potrazi za egzistencijom: Džaba lična karta i pasoš ako nema posla

Kako je agencija Fena kazao pomoćnik ministra za državljanstvo i putne isprave u Ministarstvu civilnih poslova BiH Milan Zjajić, najviše osoba odriče se državljanstva radi sticanja državljanstva SR Nemačke.

- Lako je naslutiti da je ovo posledica najpre propisa Nemačke koji ne dozvoljava dvojno državljanstvo, a zatim to ukazuje da veliki broj državljana BiH boravi u toj državi i da veliki broj naših državljana želi da se integriše u nemačko društvo zbog razvijene privrede, ljudskih prava, boljeg života, lakšeg zaposlenja, studiranja i slično - ističe Zjajić.

Taksa

Taksa za odricanje od državljanstva BiH je 800 KM, za države bivše SFRJ taksa je 200 KM, a ako se vrši putem diplomatsko-konzularne mreže BiH u inostranstvu, plaća se još i konzularna taksa.

On podseća da je bezbednosna situacija u zapadnoj Evropi razlog da države ažuriraju evidencije građana.

U vreme godišnjih odmora ili praznika, dodao je, pripadnici BiH dijaspore često koriste da kod nadležnih organa obave i ovaj administrativni posao, pa je u to vreme povećan broj predmeta i stranki koje traže prestanak bh. državljanstva odricanjem.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kažu da u postupku odricanja od državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već imaju ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države.

U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog pravo na posedovanje nekretnina, olakšano putovanje, studiranje u inostranstvu, sigurniji radno-pravni status i slično.
Najčešće se odricanje vršilo radi sticanja državljanstva Nemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

2024 © - Vesti online