Nedelja 07.08.2016.
03:30
Vestionline, Alo.rs

Kad automobil neće da upali

pixabay.com
Redovan servis je najbolje rešenje (Foto: Ilustracija) 

Vozači često posežu za čekićem, čijom drvenom stranom udaraju po anlaseru, tačnije njegovom manjem cilindru (automatu). Udarcem, u stvari, samo uspemo da uspostavimo kontakte koji su najčešće oksidirali ili nagoreli. (Oksidirali kontakti anlasera su uobičajena pojava kod poplavljenih vozila).

Različite cene popravke

U zavisnosti od modela automobila, zamena anlasera može biti jednostavna ili izuzetno teška, od čega, naravno, na kraju zavisi i cena. U razvijenim zemljama stari anlaser možete vratiti proizvođaču i na taj način povratiti nešto novca. Nažalost, to kod nas još nije moguće.

Na ovaj način problem se rešava na kraće staze, jer samo odlažemo zamenu, što je donekle razumljivo jer novi anlaser iz originala nije jeftin.

Tako za "folksvagen polo" anlaser košta 37.600 dinara, za "grande punto" 49.300 din, za "mercedes A-klasu" i "opel korsu" preko 50.000 dinara, dok je za "tojotu jaris" čak 70.000 dinara. Zato valja znati šta na anlaseru može da se reparira.

Rotor se može reparirati jer može ponovo da se namota ako dođe do nagorevanja namotaja. Takođe, kolektor eventualno može da se poravna, ukoliko je neravnomerno istrošen. Sve ostalo, viljuška, automat, uključni zupčanik (bendiks), klizne čaure (biksne) zahtevaju zamenu.

Poznati i česti kvarovi koji se dešavaju sa starterom (anlaserom) jesu i istrošene četkice, koje uvek moraju da se menjaju.

2024 © - Vesti online