Petak 05.08.2016.
19:43
D. Dekić - Vesti

Slavili uz ustaški pozdrav i pesme

Tanjug
Crnokošuljaši svoji na svome: Ponovo "Za dom spremni"

Oficiri Hrvatske vojske, obučeni u svečane uniforme su im mahali, podržavajući ih uzdignutim palcem. To marširanje ekspresno je osudila Kolinda Grabar-Kitarović navodeći da "proslava "Oluje" nije ni vreme ni mesto za tako nešto".

Inače, Hrvatska se juče u Kninu, ne samo iznova sukobila sa Srbijom, već se i posvađala sa samom sobom, pošto je vlast napala opoziciju, a oni joj nisu ostali dužni. Slavlje im je proteklo i u nizu drugih skandala.

Predsednica Hrvatske je "Oluju" ocenila kao "etički čistu, politički opravdanu i vojno briljantnu". Primetivši da se njena zemlja branila od "zločinačkog poduhvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva", ona se osvrnula i na odnose Beograda i Zagreba.

Onima koji, kako je rekla, Hrvatsku nazivaju slučajnom državom i udbaškom strukturom, poručila je da je "moderna hrvatska država stvorena voljom hrvatskog naroda izraženom na referendumom 1990. i veličanstvenom pobedom hrvatskih branitelja u "Oluji"".

Žestoko se obrušila na opozicionog lidera Zorana Milanovića zbog njegove izjave da su modernu hrvatsku državu stvorile udbaške strukture. U svađu se uključio i šef diplomatije Miro Kovač ocenom da hrvatska opozicija nije imala hrabrosti da se pojavi na slavlju u Kninu.

"Pokajnik" Hasanbegović

Proustaški ministar kulture Zlatko Hasanbegović odjednom se dozvao i poručio da "ustaško znakovlje nigde nije dobrodošlo" i zamolio narašataje da ne koriste "znakovlje propalih režima i ideologija", već da se isključivo drže "službenog barjaka i grba".

Milanović im je odgovorio da su od kninske državne proslave napravili partijsku zabavu i tulum u kojem on ne želi da učestvuje. Predstavnik branitelja Ivica Glavota obrušio se na političare. Građanima je poručio da ne budu "papci" i da ne dopuste da ih vlast vuče za nos, na kraju se građanima izvinio "što trpe sranja u vlastitoj zemlji".

Nasilje u Zagrebu

Dan pre proslave u Kninu, u Zagrebu je zabranjen Antiratni protest, a učesnici su se ipak okupili na Trgu bana Jelačića.
I nastradali jer ih policija nije zaštitila od nasilnika koji su uz to veličali NDH i Pavelića. A nasilnici su bili pripadnici hrvatskih udruženja proisteklih iz rata koji su se gurali sa policijom i dobacivali uvrede i pretnje učesnicima protesta.





 

2024 © - Vesti online