Četvrtak 04.08.2016.
20:25
Vestionline

"Vašington post": Rusija je u Siriji šokirala SAD"

Reuters
Putin se pokazao kao tvrd orah za Amere

"Državni sekretar SAD Džon Keri već preko mesec dana ubeđuje Moskvu da pristane na "veoma povoljnu" pogodbu o Siriji, ali izgleda da Rusija ove pregovore nije shvatila ozbiljno", piše američki list.

"Ruski lider ima 'druge želje': umesto da se zadovolji 'polovičnom pobedom' koju nudi Keri, Rusija zajedno sa sirijskom armijom vodi novu vojnu kampanju, pokušavajući da potisne antivladine snage iz Alepa. A ako im uspe da operaciju dovedu do uspešnog kraja, to će 'faktički značiti pobedu u ratu'", smatraju u "Vašington postu".

"Izgleda da je Putin ponovo zapanjio administraciju Obame, kao što je to već učinio u septembru, kada je Rusija poslala svoju vojsku u Siriju. Keri ponovo tvrdi da Rusija treba da popusti”, inače će morati da se suoči sa 'ozbiljnim posledicama', uključujući  'američki plan B' o Siriji, ali, nažalost, Moskva nema razloga da reaguje na ova upozorenja", navodi se u članku.

"Rusija uporno nastavlja da ignoriše pritisak američke strane, a Keri svaki put na to odgovara samo novim pozivima na saradnju i novim ustupcima, umesto da najzad natera Rusiju da oseti sve 'posledice' na koje je on već više puta upozoravao", zaključuje se u analizi američkog lista.

2024 © - Vesti online