Četvrtak 04.08.2016.
21:40
Vestionline

"Isto su doživeli samo Jermeni, Jevreji i Srbi od ustaša"

Tanjug
Busije: Okupljanje građana pred početak manifestacije

Tu su i patrijarh Irinej, mandatar Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, lider Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Obeležavanje 21. godine od početka akcije “Oluja” počelo je parastosom koji je održao patrijarh Irinej. 

- Cilj je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba. Isto su doživeli samo Jermeni, Jevreji i mi Srbi od ustaša - istakao je patrijarh i dodao:

- Strahote najbolje svedoče da je samo u ustaškoj državi formiran zloglasni dečiji logor kroz koji je prošlo 120.000 srpske dece. Najveći broj je završio umoren glađu i žeđu. Manji broj je poslat u Nemačku i porodicama bez dece u Hrvatskoj.

Osim toga, on je okupljenima rekao da je “Oluja” imala za cilj da protera Srbe iz Hrvatske i oslobodi je od prisustva od pravoslavnih Srba. 

- Danas vidimo veličanje i slavljenje poznatih zločinaca i oživljavanje ustaške ideologije koje unosi strah kod preostalog srpskog naroda. Mene i srpsku crkvu ozbiljno zabrinjava ćutanje rimokatoličke crkve i njihovih predstavnika na ova zbivanja i sva dosadašnja na prostoru Hrvatske - navodi Irinej. 

Okupljenima se obratila i doktorka Jelena Šarić, jedna od onih koji su izbegli tokom "Oluje". 

- Velika mi je čast što sam ovde sa vama. Na ovaj dan pre 21 godinu, dobili smo nažalost novo ime - izbeglice. Rat je mnogima odneo sve. Mi koji smo preživeli, teško zaboravljamo i svako se bori sa time na svoj način. Ne bih volela da se ovo dogodi bilo kom narodu, treba da živimo u miru. Ali da zaboravimo nećemo - izjavila je ona. 

U naselju Busije kod Zemuna živi preko 30.000 izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Mnogi su tamo našli svoj dom, tamo su osnovali porodicu i kažu da će tamo ostati. Tanjug javlja da u Busije pristižu građani iz svih delova Srbije. Kako kažu, došli su da odaju poštu svim nevinim žrtvama, ali i da pokažu da je srpski narod jedinstven.

2019 © - Vesti online