Četvrtak 04.08.2016.
18:29
Vestionline

Obezglavljeno telo gej Sirijca nađeno u centru Istanbulu

Reuters
Turska policija pušta suzavac na gej aktiviste u junu ove godine

Muhamed Vizam Sankari, koji je pobegao iz Sirije zbog rata, nestao je 23. jula pošto je napustio svoje boravište Aksaraj, u konzervativnoj četvrti Fatih, navela je turska organizacija Kaos GL.

Njegovo telo nađeno je dva dana kasnije u Jenikapiju, u istoj četvrti, dodaje ova organizacija za zaštitu prava homoseksualaca.

Sankari je u Istanbul stigao pre godinu dana, ali je želeo da ode iz tog grada jer se u njemu nije osećao bezbedno, pošto mu je grupa muškaraca naoružanih noževima pretila silovanjem, rekli su njegovi prijatelji aktivistima organizacije. 

Telo Sankarija bilo je obezglavljeno i toliko unakaženo da je identifikovan samo na osnovu pantalona koje je imao na sebi u trenutku ubistva. On je bio otet i silovan pet meseci ranije, a smrt je tada izbegao tako što je iskočio iz automobila otmičara i bacio se na put. 

"Žalili smo se policiji, ali se ništa nije dogodilo", navodi jedan od njegovih cimera. 

Homoseksualnost u Turskoj nije krivično delo, ali se pripadnici gej populacije redovno žale na diskriminaciju i uznemiravanje.

Podsećamo, u junu je turska policija koristila gumene metke i suzavce kako bi sprečila okupljanja LGBT aktivista u centru Istanbula. Oni su hteli da prošetaju gradom, iako je Prajd bio zabranjen.

2024 © - Vesti online