Četvrtak 04.08.2016.
11:10
B92

"Ako padne Alepo, propadaju i američki planovi"

Reuters
Vojska Sirije, uz pomoć ruske avijacije, ruši planove svetskog policajca - Sjedinjenih Američkih Država

Vojni analitičar Ivan Konovalov rekao je za Sputnjik da taj poziv znači samo "kompletnu propast" akcija Vašingtona i njegovih saveznika u Siriji i bilo gde drugo na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Džon Keri, kao zamenu za to, obećao je jačanje pritiska na sirijsku opoziciju, dok bi Moskva i Damask trebalo da čine isto. 

- Njihova politika je nejasna, dok su ruski ciljevi jasni, kao i načini na koji će ih ostvariti - vazdušne snage, Vojska Sirije i pregovori. Naše kolege sa Zapada su jednostavno ljubomorne na uspehe Rusije - rekao je Konovalov. 

Ruske i sirijske snage utvrdile su nekoliko humanitarnih koridora u blizini Alepa, koji je bio potpuno odsečen. 

- Pobiti sve je ono što Nusra front, ID i umerena opozicija žele. Nedavno obaranje ruskog helikoptera zapravo dokazuje šta ta umerena opozicija jeste - rekao je on. 

On je naveo da su SAD pozvale Moskvu i Damask da se uzdrže od budućih akcija protiv terorista. 

- Ako Alepo padne, to bi bio ozbiljan udarac Turskoj, koja podržava ove terorističke grupe. To bi bio i propast američkih planova da ostvare uticaj u Siriji - naglasio je on. 

Centar Alepa trenutno kontrolišu vladine snage, ali se strahuje da je oko 250.000 civila zarobljeno na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici.

2024 © - Vesti online