Četvrtak 04.08.2016.
12:00
Vesti - Foto: Srna

Ispunio zavet roditeljima

Srna
Na krovu Hercegovine: Dušan Kekić

Iako se Čemerno pominje još u 15. veku, tek prošle godine počela je gradnja prve crkve u ovom mestu. Crkva je podignuta na najvišoj nadmorskoj visini u Hercegovini, površine je 25 kvadrata, a izgrađena je uz seosko groblje po uzoru na prvobitnu Lovćensku kapelu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Ktitor crkve je 31-godišnji Beograđanin Dušan Kekić, čiji su preci poreklom sa ovih prostora. Tako je Dušan Kekić postao najmlađi ktitor u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a koji kaže da je ovim ispunio zavet roditeljima, dat još u detinjstvu, da napravi hram u rodnom mestu svojih pradedova.

Četrnaestomesečni Petar, Dušanov sin, prva je beba krštena u ovom hramu.

Unuci iz Amsterdama

Mileta Kekić, Dušanov otac, poreklom sa Čemerna, a trenutno živi u Herceg Novom, kaže da je ponosan na svoje sinove, Dušana, ali i Stefana, koji je projektovao crkvu. Prvi poklon - crkveno zvona oko 90 kilograma s pozlatom donirali su njegovi unuci Luka i Marko, koji žive u Amsterdamu. Svojim prilozima, gradnju su pomogli i žitelji Čemerna, opština Gacko, kao i preduzeća Rudnik i Termoelektrana, ali i drugi priložnici.

2024 © - Vesti online