Četvrtak 04.08.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: S. Princip

Zov sa srpske Svete gore

S. Princip
Po ugledu na rusku crkvu u Sofiji: Ovako će izgledati hram Blage Marije

O zločinu koji je do danas ostao bez kazne, u kome su stradali civili, stari i nemoćni, deca, govoriće i buduća crkva Blage Marije, mesto gde su i ovog 4. avgusta s tugom, ali i s dostojanstvom prognani Srbi održali parastos stradalim i obeležili čas kada su na praznik silom otrgnuti iz svojih korena i od svojih svetinja.

Na ovaj dan je osveštan i plac koji je otkupila Eparhija sremska, na čelu sa vladikom Vasilijem, a gde će u narednih godinu dana da bude izgrađena bogomolja po ugledu na Rusku crkvu u Sofiji.

"Na ovom parčetu zemlje iznići će crkvica u spomen svih onih koji su mučeni, ubijani i stradali na putu istine i svoje slobode, bežeći od neprijatelja. Crkva će biti posvećena Blagoj Mariji i svima onima koji su svoje živote dali na putu spasenja", rekao je vladika Vasilije i podsetio da su mnogobrojni Srbi proterani iz Hrvatske svoje utočište našli u Srbiji.

Udruženje građana Klub svih generacija sa Banstola je pokrenulo inicijativu za izgradnju crkve, koja je proteklih meseci dobijala sve više poklonika, ali i prvih ktitora i donatora.

"Moto pokretača ove ideje jeste da budući hram ne bude crkva pokajnica, već crkva optužnica", kazao nam je predsednik Kluba svih generacija Branko Simonović, nedavni gost "Vesti".

Istakao je da lokalno stanovništvo teško može sopstvenim prilozima da obezbedi podizanje crkve i da je zbog toga doneta odluka da se upute molbe za pomoć na različite adrese.

Ktitor iz Sidneja

Prvi prilog za buduću svetinju u visini od 8.100 evra već je stigao iz Sidneja u Banstol na Fruškoj gori. Dat je iz srca porodice Petra Dragičevića, rodom iz obrovačkog Golubića, koga je život odneo čak do Australije. Od ovih sredstava biće napravljena dva zvona, veće i manje, a na njima će pisati imena ovih ktitora koji se zavičaja nikad nisu odrekli. Niti ga zaboravili!

"Za žitelje Banstola koji su uz podršku crkve prvi put dobili svoju 'adresu', ovaj hram je više od svetinje. To je mesto sećanja, ali i mesto budućnosti naše dece. Zahvaljujući episkopu Vasiliju, odnosno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dobili smo na svetoj Fruškoj gori i jedno mesto oko koga se može zavrteti život, kako sadašnje generacije, tako i naše dece. Nadamo se da ovo više neće biti samo vikend-naselje, crkva je ovim činom udahnula novi život i dala novu nadu ljudima", poručio je Simonović, koji iskreno veruje da će iduće godine 4. avgusta biti svečano otvorena crkva Blage Marije.

Poziv donatorima

Svaki dobročinitelj, u skladu sa svojim mogućnostima, može da pokloni budućoj crkvi Blage Marije u Banstolu ikonu ili donese neki drugi dar za ovaj hram. Svi koji žele mogu donirati i novčana sredstva na ime: Upravni odbor Eparhije Sremske, Sremski Karlovci, Erste Bank A. D. Novi Sad, IBAN: RS35340000000001940512, SWIFT CODE: GIBARS22.
Kao i uvek, i Redakcija "Vesti" vam je na usluzi: +381 11 31 93 771. Hvala unapred!

2024 © - Vesti online