Četvrtak 04.08.2016.
02:00
Z. Mirković - Vesti

Podrška za Erdogana: Turska udruženja stala iza Ankare

Reuters
Podrška vlasti kod kuće: Turska dijaspora je složna

Udruženja su istakla da je prirodno pravo da iskažu protivljenje pokušaju puča i brane "demokratiju i osnovna prava u Turskoj".

Istovremeno se zahvaljuju austrijskim vlastima na razumevanje za spontane demonstracije i osuđuju nasilje pred kurdskim restoranom Tirkis.

Sa žaljenjem su konstatovali da se trenutno u Austriji vodi diskusija koncentrisana samo na jednu osobu, predsednika Erdogana, ističući da pokušaj puča nije bio usmeren samo protiv njega, nego i protiv demokratije u toj zemlji, kao i protiv njenih institucija.

- Mi smo Austriju kao novu domovinu izabrali pre pola veka, ali integracija ne znači da moramo negirati naše poreklo - poručuju turska udruženja.

U Austriji su oštro osuđeni protesti pristalica Erdogana u Beču i Forarlbergu tokom pokušaja državnog udara u Turskoj, uz ocenu da su one dokaz da se migranti iz Turske nisu integrisali.
Takođe, političari iz svih stranaka osudili su podršku turskih organizacija Erdoganu, nošenje turskih zastava i uzvikivanja usklika "Alahu akbar".

Nisu privrženi

Usled ovih demonstracija, ova značajna migrantska grupa pogoršala je svoj već loš imidž u javnosti.
Demonstracije su ujedno bile i povod da se pokrene diskusija o privrženosti turskih migranata Austriji, posebno po pitanju posedovanja dvojnog državljanstva, što je austrijskim zakonima zabranjeno, a često ignorisano od strane Turske, koja je svojim građanima naknadno vraćala turske pasoše.

2024 © - Vesti online