Četvrtak 04.08.2016.
12:30
S. Ban

Kompjuter iz stare ere

wikimedia.org/Marsyas
Astrolabijum

Bilo je potrebno da prođe još 70 godina da bi se posle rendgenskih snimaka i pažljivog restauriranja shvatilo o čemu se radi. Naučnici su pred sobom imali astrolabijum, instrument koji koriste astronomi da bi pratili izlaske Sunca i kretanje pet tada poznatih planeta, mesečeve mene i ravnodnevice. Skoro 30 zupčanika napravljenih od legure bronze sa primesom kalaja bilo je savršeno uklopljeno. Okretanjem ručice na strani uređaja četiri kazaljke su rotirale različitom brzinom, pokazujući na skali pozicije planeta.

Ovo otkriće predstavlja pravu senzaciju jer je teško poverovati da su Stari Grci bili u stanju da naprave tako komplikovan instrument koji bi svojom složenošću mogao da se meri sa satnim mehanizmom nastalim 1.400 godina kasnije. Osim toga, astrolabijum iz Antikitere imao je diferencijalni pogon, to jest, zupčanike čije osovine pokreću drugi zupčanici. Taj mehanizam je patentiran tek 1828. godine. Ostaje misterija kako to da su Grci za njega znali 1.900 godina ranije.

Vanzemaljci

Nema objašnjenja otkud Grcima astrolabijum. Jedna od teorija je da je to poklon vanzemaljaca. Ali, ni ta teorija nije uverljiva, jer, pomoću ovog instrumenta stari Grci su pratili kretanje samo pet planeta za koje su znali.


 

2024 © - Vesti online