Sreda 03.08.2016.
12:29
Vestionline

Ako izdaju Turci, šta ćemo?

Reuters
Šta će biti s migrantima - hoće li ih zadržati Turci?

- Veoma smo zabrinuti. Potreban nam je plan B za svaki slučaj - rekao je Muzalas za nemački list "Bild".

Zbog svog geografskog položaja u blizini Turske, Grčka je postala ključna ulazna tačka za migrante koji žele da dođu do Evrope, a na vrhuncu evropske migrantske krize prošle godine je na grčka ostrva u Egejskom moru svakodnevno iz Turske stizalo na hiljade tražilaca azila.

Broj izbeglica koji stižu u Grčku je značajno pao pošto je u martu postignut dogovor između EU i Turske, prema kojem je Ankara pristala da primi nazad sirijske migrante koji stignu u Grčku, u zamenu za milijarde evra pomoći i bezvizni režim za turske državljane.

Sve se pogoršalo posle neuspešnog puča

Odnosi između Ankare i Zapada su se, međutim, pogoršali usled kritika velikih čistki koje je posle pokušaja puča u Turskoj preduzeo predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je u ponedeljak u intervjuu nemačkom listu "Frankfurter algemajne cajtung" izjavio da bi Ankara mogla da odustane od primene sporazuma ukoliko EU do oktobra ne ukine vize državljanima Turske, što je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer nazvao "ucenom".

2020 © - Vesti online