Utorak 02.08.2016.
19:59
Vestionline

Kina na "aparatima za veštačko disanje"

pixabay
Proizvodnju sputale letnje poplave

Poslovni magazin Kajksin je objavio da je njegov indeks menadžera nabavke (PMI) u Kini porastao i julu na 50,6 poena sa 48,6 poena na skali od 100 bodova, na kojoj cifra iznad 50 pokazuje rast aktivnosti, prenosi agencija AP.

Industrijska grupacija, Kineska Federacija za logistiku i nabavku saopštila je međutim da je njen zaseban Indeks menadžera nabavke pao u julu na 49,9 poena sa junskih 50 bodova.

Kineski privredni rast se zadržao na solidnih 6,7 odsto u tromesečju završenom u junu, ali su pokazatelji u poslednje vreme bili mešoviti. Spoljna trgovina je slaba, dok potrošnja u maloprodaji raste, a bankarsko kreditiranje je relativno snažno.

- Kao što je poznato, nerešeni strukturni problemi znače da je ovaj rast na 'aparatima za veštačko disanje', tako da i dalje predviđamo da će on ponovo usporiti iduće godine - navodi Džulijan Evans-Pričard iz Kepital Ikonomiksa u komentaru.

Analitičari ističu da su kinesku proizvodnju u julu sputale letnje poplave duž reke Jangce i slaba svetska tražnja.

Kajksinov pokazatelj PMI je znatno iznad konsenzusa analitičara koji su predviđali da će indeks iznositi 48,8 poena.

- To ukazuje da je kineska ekonomija počela da pokazuje znake stabilizacije - poručio je ekonomista DŽengšeng DŽong u saopštenju Kajksina, ali je dodao da "pritisak na ekonomski rast opstaje, i da se mora nastaviti sa fiskalnim i monetanim merama podrške", prenosi američka novinska agencija.

2024 © - Vesti online