Utorak 02.08.2016.
21:21
N. S. Preradović - Vesti

Od svašta spalo na ništa

V. Sekulić
Obećanje, ludom radovanje: Ništa od velikog posla

Pre tri godine, kada je zajednička firma formirana, najavljena su ulaganja od 140 miliona evra u agrar, a čule se se i najave da će prinosi soje biti sedam puta veći nego što je uobičajeno. Nažalost, ništa od obećanog nije ostvareno, a prinosi soje po hektaru lane su bili 700 kilograma, dok su lokalni paori ostvarivali i tri tone po hektaru.

Kako saznaje beogradski "Blic" Arapi plaćaju zakup 6,8 evra po hektaru, dok lokalni seljaci plaćaju čak 400 evra!

Arapi plaćaju zakup Vojnoj ustanovi "Morović", a lokalne vlasti u Bačkoj Palanci tvrde da ugovor sa Arapima nisu videle, mada, kako tvrde, trebalo je da su upoznati sa stavkama ugovora.

Jedino što je poznato da je zemljište zakupljeno na 30 godina. Poljoprivrednik Dragan Majkić tvrdi da je šteta još veća jer je VU "Morović" mimo zakona dobila na raspolaganje i 300 hektara državnog zemljišta u Obrovcu i Gajdobri, koje je sada takođe u rukama "Al Ravafed Srbija".
Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za "Vesti" kaže da je u pitanju jedan od najlošijih ugovora za našu zemlju.

- Koliko sam upućen, jedan deo zemlje arapska firma je dobila na zakup, a drugi deo na korišćenje i deljenje dobiti sa Ministarstvom odbrane. Naravno, najveći deo dobiti ide stranoj firmi - kaže Kovačević.

Pod velom tajne

Ministarstvo odbrane, koje po ugovoru ima 20 odsto neto profita koje ostvari "Al Ravafed Srbija", nekoliko puta izbeglo je da saopšti javnosti koliko plaća zakup zemljišta. Inače, ovo zajedničko privredno društvo nije moguće pronaći u javnoj poslovnoj evidenciji.


 

2024 © - Vesti online