Utorak 02.08.2016.
20:20
D. Dekić - Vesti

Vučić ne može bez Dačića

N. Đurović
Utabanim stazama koalicije: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

- Dobio sam odobrenje od Predsedništva SNS da počnem pregovore sa predstavnicima SPS-a, odnosno sa Ivicom Dačićem. Oni su ti koji odlučuju o onima koji bi želeli da budu deo vlade - kazao je Vučić.

Tako je potvrdio i da Dačić neće u opoziciju kako se spekulisalo i pre i posle izbora, kada su naprednjački ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović osipali paljbu po lideru SPS-a. Dačić je sve to stoički podnosio, a od noći izbora, kada je čestitao Vučiću pobedu, i pored disonantnih tonova unutar stranke, nije krio da želi i dalje da bude deo vlasti.

Pritom nije propustio da primeti da Vučić kao i posle izbora 2014. godine ima većinu i bez njega, ali je napominjao i da se nada da će vlast u Srbiji u kontinuitetu i istom koalicionom kapacitetu sprovoditi reforme.

Upućeni tvrde da su i Rusi i Amerikanci sugerisali ostanak SPS-a u vlasti Vučića ponajviše okrenutog ka Berlinu, a spekuliše se i da je Moskva tražila da ministarstvo energetike ostane Dačićevoj stranci.

Međutim, prema saznanjima "Vesti" presudio je Dačićev kapacitet u lokalu, prvenstveno u većim gradovima i beogradskim opštinama.

- Kakve međunarodne zavere, još početkom juna se znalo da SPS ulazi u vlast, jer su, na primer, još tada dvojica SPS-ovih odbornika dobila instrukcije da se priklone naprednjacima - ističe naš izvor. Kao potvrdu svojih navoda da je savez rezultat lokalnih dilova SNS-a i SPS-a, ističe činjenicu da je 20. juna vlast u Vojvodini formirana sa socijalistima, iako je SNS imao većinu sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Slavica se vraća, Kori odlazi?

Ivica Dačić, prema saznanjima "Vesti", želi i dalje da vodi diplomatiju, a SPS-u bi umesto resora poljoprivrede moglo da pripadne zdravstvo koje bi ponovo bilo povereno Slavici Đukić-Dejanović. Mediji spekulišu da u novoj vladi ostaju ministri saobraćaja Zorana Mihajlović, rada Aleksandar Vulin i pravde Nikola Selaković, a da odlazi Kori Udovički. Njen resor se deli, pa navodno bivši ministar odbrane Bratislav Gašić preuzima lokalnu upravu, dok se pravdi pripaja državna uprava.




 

2024 © - Vesti online