Sreda 03.08.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti

Bura uoči "Oluje"

Tanjug/AP
A iz Hrvatske samo stižu poruke mržnje

- Naveli smo sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu i faktografski pokazali šta je to što je Srbija morala da istrpi u prethodnom periodu. Od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim u zemljama EU, do rehabilitacije i ukidanja presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Srbiji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas nisu u zatvoru već se brčkaju na moru, jer su navodno bolesni - objasnio je Vučić sadržaj pisma evropskim zvaničnicima.

Naslednici agresora

Pismo je upućeno u ponedeljak i to predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Na vanrednoj konferenciji za medije srpski premijer je rekao da od evropskih funkcionera traži da kažu da li je i šta to Srbija pogrešno učinila u konteksu poslednjih događaja među kojima je istakao ukidanje presude Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu, kao i otkrivanje spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj.

- Jedva čekam taj odgovor da vidim šta je Srbija pogrešno uradila. I neće biti odgovora već floskule - vodite politiku Miloševićeve propagande, naslednici ste srpskog agresora. Samo najbrutalnije uvrede, bez činjenica - predviđa Vučić.

Pre nego što stigne odgovor iz Brisela primetno je da i u delu srpske javnosti postoje pokušaji da se Srbija i Hrvatska izjednače u stepenu odgovornosti za trenutno zategnute međusobne odnose, isprovocirane neraščišćenom prošlošću.

- Koliko je ustašizacija, toliko je četnicizacija. Nama se čini da su četnici nekakva kraljeva vojska koja nema nikakve veze sa zločinima, ali to uopšte nije tačno, niti takvo značenje četnici imaju ni u Bosni ni u Hrvatskoj - ocenila je za Radio Slobodnu Evropu bivša poslanica i jedan od lidera građanske Srbije Vesna Pešić.

Podsmeh

Dve poslednje protestne note koje je Srbija uputila Hrvatskoj zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu i podizanja spomenika Miru Barešiću, Zagreb je odbio da primi uz poruku da "Hrvatska ne dopušta mešanje u njene unutrašnje stvari i da se neće spuštati na taj nivo komunikacije".
"Umesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno da krene u političku evropeizaciju srbijanskog društva", poručeno je vlastima u Beogradu.

Na drugoj strani, među pripadnicima građanskih pokreta u Hrvatskoj uočljivo je da se predstojeći izbori u Hrvatskoj koriste kao opravdanje za veličanja ustaških simbola i učešće tamošnjih ministara na profašističkim skupovima.

Divljanje nije samo zbog izbora

- Trenutno prepucavanje ne treba previše ozbiljno shvatiti pošto su deo standardne retorike uoči obeležavanja "Oluje". To su postupci i reči političara koji nisu na vlasti. Zato za dublje analize treba sačekati kraj septembra, kada će se nakon izbora formirati vlasti u Hrvatskoj i u Srbiji - smatra hrvatski publicista Žarko Puhovski.

Upravo slavljeničko obeležavanje vojne ofanzive "Oluja", nakon koje je pala Republika Srpska Krajina, a više od 250.000 Srba proterano iz svojih kuća, biće novi test za antisrpski karakter hrvatskih vlasti. On je već u startu ogoljen, jer je na centralnoj proslavi, zakazanoj za 5. avgust u Kninu kao učesnik najavljen i pevač ustaških pesama Marko Perković Tompson.

Hrvatski cvet

Kontroverzni ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović ponovo je fotografisan sa ustaškim simbolima, baš kao i u mladim danima kada je s ponosom nosio kapu sa ustaškim znamenjem. Učinio je to i na otkrivanju spomenika teroristi Miri Barešiću u Dragama, slikajući se s grupom koje je držala zastavu sa ustaškom ikonografijom.
Hasanbegović se nije mnogo trudio da objasni novi ispad, već je samo dodao da lično smatra da se u takvim situacijama "trebaju isticati isključivo službena državna obeležja".

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća, smatra da sadašnje divljanje u Hrvatskoj nije samo posledica kampanje uoči izbora, "već i činjenice da institucije u toj zemlji ne pronalaze pravi način kako da se nose sa tim".

Nameće se pitanje kako da se nose, kada dva člana hrvatske vlade, ministar kulture i ministar branitelja, svojim prisustvom uveličavaju skandalozno otkrivanje spomenika Miri Barešiću, pravosnažno osuđenom ubici jugoslovenskog ambasadora?

Liturgija za utehu

I dok se na Kninskoj tvrđavi bude orilo od Tompsonovih ustaških pokliča, Srbija je pozvala svoje građane i sve prognane sunarodnike iz Hrvatske da tragičan dan kada je promenjena demografska slika Krajine obeleže dostojanstveno i uz dužan pijetet za žrtve najvećeg etničkog čišćenja u posleratnoj Evropi. U četvrtak, 4. avgusta, kod crkve Svetih Kirila i Metodija u Busijama okupiće se ceo državni i crkveni vrh Srbije. Ovo mesto u zemunskoj opštini je izabrano jer su njemu mnogi prognanici našli svoj novi dom. Narednog dana, u 11 sati biće održana liturgija u crkvi Svetog Marka u Beogradu, a u 12 sati oglasiće se i sirene u Beogradu. 

2019 © - Vesti online