Ponedeljak 01.08.2016.
20:50
B. Božin - Vesti

Turci besni na Nemce: Zabrana Erdogana - "sramna za demokratiju"

Reuters
Turske zastave u Kelnu: Oni podržavaju Erdogana

Oštro je reagovao najpre predsednikov portparol Ibrahim Kalin, koji je situaciju nazvao "neprihvatljivim stanjem", a potom se javio i ministar pravde Bekir Bozdag. On je na svom Tviter nalogu napisao da "protivzakonit i neljubazan način zabrane prenosa predstavlja sramotu za demokratiju i pravo".

"Način na koji se postupilo sa Turskom pokazuje da je od sada neprihvatljivo da Nemačka uopšte uzme u usta termine kao što su demokratija, država prava i sloboda", napao je Bozdag.

On je Nemačku prozvao i za neravnopravno tretiranje Turaka koji u njoj žive: "Nemačka je odgovorna za ozbiljnu diskriminaciju i nepravde", naglasio je turski ministar.

I ministar za pitanja EU u turskoj vladi Omer Čelik, na Tviteru je komentarisao zabranu živog uključenja, a taj postupak je opisao kao "negiranje slobode mišljenja i demokratije".

Organizatori demonstracija u Kelnu su pokušali da sudski obore zabranu živog uključenja predsednika Erdogana u miting, ali je u subotu nemački Ustavni sud odbacio njihov zahtev.

Po navodima policije, na mitingu održanom u nedelju učestvovalo je između 30.000 i 40.000 Turaka u Nemačkoj. Umesto planiranog živog obraćanja Erdogana, demonstrantima je pročitana poruka turskog predsednika.

 

2024 © - Vesti online