Utorak 02.08.2016.
04:30
Vestionline, telegraf.rs

Kosa otkriva da li ćete dobiti infarkt

pixabay.com
Kortizol u vašoj kosi može da ukaže na to pod kolikim ste stresom, a ukoliko umanjite stres, manje su šanse za srčani udar

Naime, istraživači sa Univerziteta Vestern Ontario dali su, pomoću bioloških markera, prvi direktan dokaz da hronični stres igra važnu ulogu u srčanom napadu, prenosi Telegraf.

Faktori stresa kao što su posao, bračni i finansijski problemi povezani su sa povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt. Ali, do sada nije bio poznat ni jedan biološki marker za merenje hroničnog stresa.

Gideon Koren i Sten Van Um razvili su metodu za merenje nivoa kortizola u kosi koja pruža informacije o nivou stresa u mesecima pre akutnog događaja, kao što je srčani udar. Istraživanje je objavljeno u časopisu Stres.

Kortizol se smatra hormonom stresa. Njegova sekrecija je povećana u vreme stresa. Nivo kortizola se meri u serumu, urinu i pljuvačci, ali te vrednosti pokazuju nivo stresa u vreme merenja, a ne na neko duže vreme.

- Intuitivno znamo da stres nije dobar za nas, ali to nije lako izmeriti. Znamo da u proseku, kosa raste jedan centimetar za mesec dana, pa ako se uzme uzorak kose 6 cm dužine, možemo odrediti i nivo stresa za šest meseci merenjem nivoa kortizola u kosi – objašnjava Koren.

U istraživanju, uzorci kose dužine 3 cm prikupljeni su od 56 odraslih osoba koje su bile primljene u Medicinski centar u Kfar-Sabi, u Izraelu, a bolovale su od srčanih bolesti. Kontrolna grupa se sastojala od 56 muškaraca koji su bili hospitalizovani zbog drugih bolesti, kojima je takođe uzimana kosa za analizu.

Viši nivo kortizola u kosi bio je kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.

- Stres je ozbiljan deo savremenog života koji utiče na mnoge oblasti zdravlja i života - kaže Koren.

2024 © - Vesti online