Utorak 08.06.2010.
12:01
J. L. Petković - Vesti

Izbori uspeh i za manjine i za Srbiju

Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava
 

Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, kaže da je zadovoljan izborima i ocenjuje da je to "veliki korak za demokratiju u Srbiji".

Kako komentarišete izlaznost i kako ocenjujete ove izbore?
 

- Imajući u vidu da se radi o prvim izborima ove vrste, izlaznost preko 50, a u slučajevima nekih nacionalnih manjina i više od 60 procenata, govori o velikoj zainteresovanosti. Učestvovao je i veliki broj izbornih lista, ukupno 77. U slučaju Roma bilo je čak deset. Čak 56,35 odsto Albanaca je izašlo na izbore, što govori i o velikom interesovanju te nacionalne manjine. To je prvi put za Albance koji do sada nisu ostvarivali ovo pravo, a jedan deo nadležnosti koje je imalo koordinaciono telo sada prelazi na nacionalni savet koji je zapravo sredstvo komunikacije između nacionalne manjine i državnih institucija.

Koja nacionalna manjina je bila najbrojnija u odzivu na glasanje?
 

Tenzije u Sandžaku

U Novom Pazaru su bili najavljeni protesti?
- Nažalost, prilikom svakih izbora u Sandžaku postoje visoke tenzije. Svedoci smo da je na prošlim izborima jedan čovek i umro. To govori da je tamo očigledno velika politička tenzija, pa je tako bilo i sada. Međutim, i pored toga izbori su sprovedeni na miran način.

- Postoji velika razlika u brojnosti, a samim tim i u izlaznosti. Bugara recimo ima daleko manje nego Mađara, ali je kod njih izlaznost 66,11 odsto, dok je kod Mađara oko 55,52 odsto. Nemci su brojno mala nacionalna manjina, a na ovim izborima glasalo ih je čak 63,88 odsto. Kod Roma se odazvalo 55,16 odsto glasača. Oni su možda i ostavili najveći utisak sa ovih izbora - učestvovalo je čak deset izbornih lista i prvi su dostavili zahteve za izborne liste i pokazali veliko interesovanje.

Kako komentarišete to što je jedan verski lider učestvovao na izborima?
 

- Svaki građanin ima pravo na to da formira i da utiče na formiranje nacionalnih saveta, pa tako i Zukorlić. I naravno da svačije angažovanje utiče na biračko telo, pa tako i u slučaju Bošnjačke kulturne zajednice.

Najavljeni protesti u Novom Pazaru su zabranjeni?
 

- Nažalost, prilikom svakih izbora u Sandžaku postoje visoke tenzije. Svedoci smo da je na prošlim izborima jedan čovek i umro. To govori da je tamo očigledno velika politička tenzija, pa je tako bila i sada. Međutim, izbori su sprovedeni i pored toga na miran način.

2024 © - Vesti online