Nedelja 31.07.2016.
19:30
Đ. Barović - Vesti

Podigli spomenik ubici Rolovića

youtube.com/RexCroatorum925
Miro Barešić

Miro Barešić je jedan od sinonima hrvatske ustaške emigracije. On je 1971. godine osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu. Tokom predaje švedskoj policiji, on i drugi atentator, Anđelko Brajković, uzvikivali su: "Nezavisna država Hrvatska" i "Živeo Ante Pavelić".

Barešić je 1985. aboliran, a s početkom rata u Hrvatskoj vratio se iz Južne Amerike kako bi se priključio Zboru narodne garde. Poginuo je 31. jula 1991. godine kod Benkovca pod nerazjašnjenim okolnostima. Prema jednoj verziji, likvidirala ga je tadašnja jugoslovenska Državna bezbednost, ali njegovi saborci i prijatelji veruju da je bio žrtva sunarodnika kojima je smetala jaka politička figura što je on de fakto bio.

Za Miodraga Lintu, narodnog poslanika i predsednika Udruženja Srba iz regiona, podizanje spomenika Barešiću je još jedan "uspeo pokušaj" Hrvatske da pokaže kojim putem želi da ide.

Protestna šetnja i parastos

Miodrag Linta je rekao da Udruženje Srba iz regiona za 5. avgust planira čitav niz događaja. - Manifestacija obeležavanja stradanja Srba u "Oluji" tradicionalno počinje parastosom u crkvi Svetog Marka u Beogradu i polaganjem venaca. U podne će se oglasiti sirene za uzbunu, što će biti znak da se žrtvama oda minut ćutanja, a zatim će kolona započeti protestnu šetnju koja se završava pred Centrom Sava gde će se održati memorijalna akademija - kaže Miodrag Linta.

- Podizanje spomenika osvedočenom ustaškom ekstremisti je još jedan u nizu dokaza da je u Hrvatskoj proces rehabilitacije ustaške države i ideologije u punom jeku. Zvanični Zagreb ne čini ništa da spreči to jačanje, već otvoreno simpatišu ustašku ideologiju zbog čega Hrvatska zapravo sve više klizi u četrdesete prošloga veka - kaže Linta.

On ocenjuje da, ipak, najviše zabrinjava činjenica da Evropska unija i međunarodne organizacije kojima je to posao o ovom fenomenu i dalje ćute!

- Posebno čudi ćutanje Nemačke u kojoj je nezamislivo i kažnjivo da se veličaju Hitler i nacistički simboli - istakao je Miodrag Linta.

Ambasadoru pucali u usta

Miro Barešić i njegov prijatelj Anđelko Brajković upali su u jugoslovensku ambasadu u Stokholmu 7. aprila 1971. godine. Kada su videli ambasadora Rolovića izvukli su oružje posle čega je Barešić pogodio ambasadora u lice. Ranjenog ambasadora su naterali da uđe u kancelariju gde ga je Barešić pogodio i drugi put. Vezali su ambasadora za stolicu sa idejom da ga uzmu za taoca. Kada su shvatili da je taj plan propao jer se oko ambasade okupilo puno ljudi, policija i hitna pomoć, prilikom upada policije u zgradu ambasade, Brajković je stavio Roloviću pištolj u usta i pucao. Od zadobijenih povreda Vladimir Rolović je izdahnuo 15. aprila 1971. godine.

2024 © - Vesti online