Ponedeljak 07.06.2010.
22:51

Sve jači pritisci za priznanje Kosmeta

David protiv Gojilata: Jeremić u Limi naspram SAD i Perua



Delegacija kosmetskih Albanaca, koju predvodi zamenik ministra inostranih poslova Fljora Ćitaku, boravi u Limi ali nema pristup sednici OAD-a. Njima su međutim, zz pomoć predstavnika SAD i nekih drugih zemalja, organizovani sastanci sa stranim delegacijama.

Klinton lobira za priznanje Kosmeta

 

Jutros je u Limu doputovao i biviši američki predsednik Bil Klinton, koji se, kako tvrde diplomatski izvori, direktno uključio u lobiranje za nova priznanja Kosmeta. U diplomatskim izvorima se smatra čudnim što na zasedanju u Limi delegaciju SAD čine ljudi zaduženi za probleme Kosmeta, budući da se OAD bavi pitanjima i problemima država američkog kontinenta. Najvećem pritisku izložene su zemlje Kariba, tvrdi se u diplomatskim izvorima, koji najavljuju da Klinton, posle Perua, putuje upravo u posetu zemljama Kariba i centralne Amerike. To se u diplomatskim krugovima ocenjuje kao "verovatni pritisak" na te zemlje da priznaju Kosmet, uoči objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, koje se očekuje u julu.

Beogradski mediji prenose, pozivajući se na diplomatske izvore, da su predstavnici Prištine došli na preporuku SAD a uz logističku podršku Perua, jedne od retkih latinoameričkih zemalja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.


Suočavamo se sa velikim izazovom kada tako velike zemlje na tako visokom nivou lobiraju za nezavisnost Kosmeta, izjavio je Jeremić.


Mi pokušavamo da objasnimo kakva je situacija i apelujemo na zemlje članice OAD da ne promene svoju poziciju prema Kosmetu, rekao je Jeremić.


U diplomatskih izvorima se saznaje da predstavnici kosmetskih Albanaca, usled napora delegacije Srbije, nemaju pristup zasedanju skupštine OAD jer ne predstavljaju državu.


Prema saznanjima u diplomatskih izvorima, u Limi je celukupni sektor Stejt departmenta koji se bavi Kosovom i Metohijom.


Upitan o prisustvu predstavnika kosovskih Albanaca u Limi, Jeremić je precizirao da se Srbija suočava sa "velikim izazovima kada se jedna tako velika zemlja, na takvom nivou, zalaže za nezavisnost Kosmeta".


"Mi smo do sada bili uspešni u ovom delu sveta i pokušavamo da i na ovom skupu upoznamo države članice OAD sa situacijom i apelujemo na njih da ne promene svoj stav", naglasio je Jeremić.


Većina zemalja ima razumevanja za stavove Srbije, rekao je Jeremić i dodao da ostaje da se vidi kakvi će biti rezultati skupa u Limi jer je "pokrenuta teška artiljerija".


Očigledno je da postoji podela na blok zemalja predvođenih SAD i drugi blok koji predvode Brazil i Argentina, objasnio je Jeremić.


Ovo je drugi slučaj u proteklih nedelju dana da na nekom multilateralnom skupu jedna od velikih zemalja direktno koristi svoj nastup za lobiranje za nezavisnost Kosmeta.


Na poziv Fancuske, podseća se u diplomatskim izvorima, samitu Francuska-Afrika prisustvovala je delagacija Albanaca sa Kosmeta, koju je predvodio ministar inostranih poslova Skender Hiseni.


Prema oceni u diplomatskim krugovima, očito je da, u očekivanju skorog mišljenja Međunarodnog suda pravde, raste pritisak velikih zemalja, poput SAD i Francuske, na manje zemlje, kako bi promenile svoj stav o nezavisnosti Kosmeta.
 

2024 © - Vesti online