Subota 30.07.2016.
21:55
Vestionline

Turci otkrili prepisku Gulenovih pristalica pre puča

Reuters
Turske vlasti sve ubeđenije da je Gulen organizator puča

Prema rečima izvora, obaveštajna služba Turske dobila je u maju prošle godine prepisku koju su Gulenove pristalice vodile preko specijalne aplikacije koju su počele da koriste u aprilu 2014. godine. Šifrovana prepiska je vođena od decembra 2013. godine, dodao je izvor. 

Vlasti zemlje dobile su gotovo 40.000 imena pristalica propovednika, od kojih je "znatan broj direktno povezan s pokušajem prevrata“, prenosi Rojters reči izvora.

- Podaci iz (aplikacije) ’Baj lok‘ (ByLock) dali su nam mogućnost da otkrijemo njihovu mrežu, u krajnjoj meri, njen veliki deo. Kasnije su se oni preorijentisali na drugu aplikaciju, kada su shvatili da ’Baj lok‘ više nije pouzdan - rekao je izvor, dodajući da su se ranije pojavile informacije o tome da je turska obaveštajna služba saznala za planiranje puča nekoliko sati pre njegovog početka, ali da o tome nije obavestila vlasti.

U noći 16. jula grupa pobunjenika je pokušala da izvede vojni puč u Turskoj, ali su vlasti to sprečile. Prema poslednjim podacima, u sukobima u Istanbulu i Ankari 246 turskih građana je poginulo, a više od 2.000 ljudi je ranjeno. 

Turske vlasti su optužile Gulena da je umešan u pokušaj prevrata i zatražile od SAD njegovu ekstradiciju. 

Sam Gulen je osudio pobunu i izjavio da nema veze s njom, kao i da se ne plaši izručenja Turskoj.

2024 © - Vesti online