Subota 30.07.2016.
08:30
S. Đurić - Vesti

Humanost važnija od novca

Z. K. Munja
Veliki humanitarac: Saša Matić

Saša Matić nebrojano puta je nastupao na humanitarnim koncertima. Nedavno je u Bajinoj Bašti na Drinskoj regati pevao za bolesnog Despota Lazića, devetogodišnjeg dečaka iz ovog grada, inače štićenika Humanitarnog mosta "Vesti". I to nije bilo prvi put. Matić je deo prihoda od rasprodatih koncerata u beogradskoj Areni i Centru Sava ove godine poklonio Školi za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" iz Zemuna koju je i sam pohađao.

- Stara izreka kaže: "U dobru se ne ponesi, a u zlu se ne ponizi." To što sam rasprodao oba koncerta nameće mi odgovornost da konstantno razmišljam i o onima kojima je pomoć najpotrebnija - rekao je Saša koji je novca poklonio svojoj bivšoj školi gde je proveo osam godina i stekao osnovno obrazovanje. I Željko Joksimović od početka karijere učestvuje u humanitarnim akcijama.

- Mi koji smo više prisutni u javnosti treba da poslužimo kao primer ostalima i u tom smislu volim da se odazovem pozivima uza učešće na humanitarnim koncertima. Osećam se posebno i to često činim - rekao je Joksimović. On je bio inicijator koncerta za Jadranku Stojaković u Banjaluci, kako bi se prikupila sredstva za lečenje poznate kantautorke, koja je na žalost, u međuvremenu preminula. Ni jedan poziv za nastup na humanitarnim koncertima ne odbija ni Sergej Ćetković.
 

Neumorni Bora

Bora Đorđević i Riblja čorba ni sami ne znaju na koliko humanitarnih koncerata su svirali.
- Za humanitarne potrebe snimio sam pesmu "Dolazim za pet minuta", koju je nekad svirala Generacija 5. Inače, drago mi je da mogu da pomognem i uvek se odazivam na pozive za humanitarne akcije. Koncerti koje držimo moje kolege i ja trebalo bi da budu podstrek i drugima da se uključe i pomognu - kaže Bora Đorđević. On brine ne samo o ljudima već i o psima, pa je nedavno svirao u Nišu na koncertu pod imenom "Dosta je bilo laganje, azil bez odlaganja". Prikupljeni novac otišao je za izgradnju azila za napuštene pse u Nišu.

- Nikada mi nije bilo teško da pevam na humanitarnim koncertima, jer ne može se rečima opisati osećaj kada pomažeš osobama kojima je život u opasnosti - rekao je jednom prilikom Ćetković, koji nerado govori o svojim humanitarnim aktivnostima. Međutim, njegov humanitarni rad nije ostao neprimećen, pa je Unicef pozvao Sergeja za prijatelja kampanje "Svako dete treba porodicu". Cilj ove plemenite akcije je da mališani umesto u Domu za decu bez roditeljskog staranja, rastu i žive u porodici. Kako je Ćetković usvojio dve devojčice Lolu i Milu nema boljeg promotera ove akcije od njega. Kada je humanost u pitanju rokeri su često u prvim redovima.

- Ako nismo sposobni da budemo humani i svojom muzikom nekome damo šansu za život, onda njome ne treba ni da se bavimo. Pokazali smo da postoje stvari koje su iznad novca i interesa - rekao je Milan Đurđević, frontmen Nevernih beba. Jedan od poznatijih humanitaraca na estradi je i Momčilo Bajagić Bajaga, koji svira za crkvenu narodnu kuhinju, obilazi decu u prihvatilištu, ali o svemu tome nerado javno govori, jer smatra da nije lepo hvaliti se svojom humanošću.

2024 © - Vesti online