Petak 29.07.2016.
22:30
Z. Marjanović - Vesti

Prislonica spasla frulu

Sve više takmičara

I u Prislonici, kao i svuda gde se održavaju razni festivali, problem je isti. Ima takmičara mnogo, a broj saborskih nagrada ograničen je samo za najbolje po odluci stručnog žirija i publike i zato neki takmičari cene da broj nagrada treba povećati.

Neki od gostiju dvodnevne svetkovine posvećene instrumentu srpskih pastira i ratara koji je sačuvan, mnogi to tvrde samo zahvaljujući manifestaciji kakva je "Oj, Moravo", došli su u Prislonicu da se nadmeću u sviranju na fruli, a svi ostali koji su se našli na centru sela Prislonica i okolnim sokacima bili su samo zaljubljenici u melanholičan zvuk frule koja je samo naizgled prilično prost instument.

Zapravo, reč je o instrumentu kojim je srpski seljak oduvek znao da na pravi način iskaže svoja osećanja. Nekada je uz frulu tugovao, nekada se radovao dobroj žetvi, rađanju dece, zaljubljenosti, ženidbi i udaji, a sada su u Prislonicu došli najbolji frulaši ubeđeni da će baš njima pripasti saborsko priznanje Zlatna frula.

- Za razliku od pre gotovo tri decenije, kada je počeo Sabor frulaša, kada smo jedva okupili nekoliko starijih frulaša u nameri da sačuvamo frulu od zaborava, danas nije tako lako stići do saborske bine. Jer, da bi neko nastupio u Prislonici pred stručnim žirijem, ali i pred publikom koja ima još istančaniji sluh od bilo koga, mora da se prođu krupna i sitna predtakmičarska rešeta. Tek tada je frulaš spreman da ukrsti svoje frulaško znanje sa pravim virtouzima u izvođenju muzike na fruli. Već odavano tvrdim da je Sabor frulaša u Prislonici spasao frulu kao instrument jer je zahvaljujući ovom takmičenju danas u Srbiji na stotine mladih frulaša kojima je san da jednog dana budu pobednici u Prislonici - kaže za "Vesti" proslavljeni frulaš i domaćin Sabora frulaša u Prislonici Bora Dugić.

2024 © - Vesti online