Petak 29.07.2016.
20:30
D. N. Petrović - Vesti

Suljo, Alija: Zahvalan na doprinosu u ratu i miru

Tanjug/AP
Očevim stopama: Bakir Izetbegović 

Nakon sastanka Bakir Izetbegović je izjavio da je u Sandžak trebalo da dođe ranije i da su ga u tome sprečavali sukobi među Bošnjacima. Naglasio je da "nije zaobišao Beograd" i podsetio da predsednik i premijer Srbije često dolaze u Banjaluku i druga mesta u BiH, i da Bošnjaci to ne smatraju zaobilaženjem Sarajeva.

Pokloni

Izetbegović je Sulejmanu Ugljaninu poklonio monografiju o svom ocu i nekoliko CD-ova. Domaćin mu je uzvratio "Sandžačkim rečnikom bosanskog jezika" i monografijom SDA Sandžaka.

- Stranka demokratske akcije je najvažniji faktor za Sandžak, a na Balkanu najvažnija bošnjačka stranka. Odbranili smo pravo na postojanje na ovim prostorima, vratili nacionalno ime, jezik, državnost BiH nakon 450 godina, napravili vojsku - pohvalio se Izetbegović. Obećao je da će se zalagati za pomirenje u regionu, ali i za kažnjavanje onih koji su počinili zločine nad Bošnjacima.

Nije zaboravio da pomene svog oca Aliju Izetbegovića, posebno apostrofirajući njegovu ulogu, kako je rekao, u buđenju nacionalne svesti, borbi za opstanak, ravnopravnost i nacionalni ponos Bošnjaka.

Bakir Izetbegović se posebno zahvalio Sandžaklijama za doprinos u ratu, ali i za privredni razvoj BiH.

2024 © - Vesti online