Četvrtak 28.07.2016.
21:09
Vestionline, Blic.rs

Zašto Islamska država vrbuje žene sa Balkana

Reuters
Žene džihadiste upoznaju preko fejsbuka

Ovo za "Blic" objašnjava Aurelija Đan, urednica istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) o regrutaciji žena za ID na zapadnom Balkanu.

Kada je u novembru prošle godine državljanka Srbije Elma Đušinac (22) uhapšena u Bosni i Hercegovini zbog sumnje u povezanost sa ID, porodica je bila šokirana. Otac Bećir u neverici je za "Blic" ispričao da je njegovu ćerku "radikalizovao" njen muž Enes Mešić, čovek koji je zbog povezanosti sa radikalnim islamističkim grupama već bio hapšen, a ona ga je upoznala preko Fejsbuka.

 Šta žene privlači džihadistima Islamske države

- Visoka nezaposlenost i siromaštvo
- Diskriminacija i marginalizacija 
- Propaganda na internetu 
- Bračne ponude ili nagovor muža

Srpske i BiH obaveštajne službe sumnjale su da Elma na Kosovu, u Sandžaku i u Bosni regrutuje druge mlade žene za borbu na strani islamskog kalifata, kao i da je obučena za terorističke napade.

No, zbog nedostatka konkretnih dokaza, devojka je samo proterana sa teritorije BiH i vraćena porodici, koja ju je sprovela nazad u Kosovsku Mitrovicu.

- Imam još dva sina i ćerku, nikome od njih nije jasno šta se dešava s Elmom. Moraću iznova da je učim svemu što je ispravno, kako sam to radio odmalena, vaspitavajući je da bude primer drugima - objašnjavao je tada Bećir.

Elma se do detalja uklapa u profil žena koje se pridružuju ID. Njihova uloga često se previđa jer se smatra da su žene miroljubive i nisu sklone nasilju, ističe istraživačica BCBP.

- Islamska država je poznata po tome da zloupotrebljava položaj žene, kao i da na najbrutalniji način ugrožava njihova prava. Međutim, pogrešno je tvrditi da su žene generalno žrtve, kao i da one imaju isključivo pasivnu ulogu u terorističkim aktima. Njihovo prisustvo u Islamskoj državi je značajno i predstavlja potencijalno velik rizik za bezbednost na ovim prostorima - kaže Đan.

Žene privlači radikalizam na isti način kao i muškarce, s tim da postoji nekoliko razlika koje su u vezi s tradicionalnom ulogom žene - kao majke koja će spremiti sinove i kćeri za borbu na strani islamista, ali i kao supruge koja će svog muža do kraja fanatično podržavati u istoj borbi.

- Zbog toga žene predstavljaju neraskidivi lanac u začaranom krugu radikalizacije ljudi - zaključuje Đan.

2024 © - Vesti online