Četvrtak 28.07.2016.
20:21
aljazaeera.net, Vestionline

Video: Front Al Nusra objavio odvajanje od Al Kaide!

Youtube/TimesofIsrael
Teroristi iz Fronta Al Nusra

Medijska kuća Al Džazira došla je u posed ekskluzivnog video snimka u kojem bivši lider Fronta Al Nusra potvrđuje odvajanje ove oružane grupe od Al Kaide.

Abu Mohamed al Džolani se po prvi put pojavio pred kamerom kako bi objavio da je njegov pokret promenio i ime u Džabhat Faht al Šam, odnosno Front za oslobađanje Šama (Sirije).

Objavljivanje videosnimka u četvrtak usledilo je posle ranijih navoda kako je lider Al Kaide odobrio odvajanje dve grupe kako bi se snage Fronta Al Nusra mogle koncentrisati na svoju borbu protiv sirijske Vlade i drugih pobunjeničkih grupa.

Front al Nusra je najmoćnija grupa u Siriji koja se bori protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, s jedne strane, i Islamske države, s druge strane.

SAD su je stavile na svou listu terorističkih organizacija, iako se ona često bori na strani sirijskih pobunjeničkih grupa kojima pružaju podršku zvanični Vašington i njegove arapske saveznice.

Raskidanje veza sa Al Kaidom moglo bi Frontu al Nusra da donese veću podršku država iz Persijskog zaliva u borbama protiv Asada i Islamske države, kao i da omogući bolje veze s pobunjeničkim frakcijama u Siriji, navodi Rojters.

2022 © - Vesti online