Sreda 27.07.2016.
21:13
Vestionline

Davutoglu: Preuzimam odgovornost za rušenje ruskog aviona

Reuters
Što Davutoglu nije ranije progovorio?

- Razmislite o tome, naš vazdušni prostor je narušen već 14 do 17 sekundi. Može li premijer izdati naređenje u ovakvoj specifičnoj situaciji? Pilot će čekati. Postoji procedura. Komandant vazdušnih snaga će nazvati načelnika Generalštaba, a on onda poziva mene i ja izdajem naređenje - pojasnio je proceduru Davutoglu, koji je u to vreme bio premijer Turske.

Davutoglu je rekao da je 19. juna 2012. godine, u vreme kada je današnji predsednik Redžep Tajip Erdogan bio premijer, a Davutoglu ministar spoljnih poslova, posle obaranja turskog aviona doneta odluka da svaki avion koji iz Sirije preleti na njihovu teritoriju posmatraju kao pretnju i da ga obore. 

- U septembru 2015, kada su ruski avioni ušli u turski vazdušni prostor, doneli smo odluku na Savetu nacionalne bezbednosti da oborimo bilo koji avion koji dođe sa sirijske strane. U tom smislu, ja sam taj koji je izdao naređenje - rekao je tadašnji premijer Turske, i dodao da za taj čin preuzima političku odgovornost.

Turske vlasti su se već ranije distancirale od pilota, a turski predsednik Erdogan je prošle nedelje izjavio da se on nalazi u zatvoru, kao saučesnik nedavnog pokušaja državnog udara.

- Piloti koji su oborili ruski avion su u pritvoru i ispituju se oko veza sa Gulenom - rekao je tada turski lider u intervjuu za Al Džaziru, dodavši kako su piloti možda planirali da nanesu štetu diplomatskim odnosima između Ankare i Moskve.

Više od pola godine Turska je stajala iza rušenja aviona, tvrdeći da je on narušio turski vazdušni prostor. Posle toga je u junu turski predsednik poslao ruskom kolegi Vladimiru Putinu poruku u kojoj izražava žaljenje zbog incidenta i zemlje su ponovo počele da grade međusobne odnose. Putin će 9. avgusta ugostiti Erdogana na susretu u Sankt Petersburgu, objavio je u utorak Kremlj, i to će biti njihov prvi susret posle incidenta.
 

2024 © - Vesti online