Sreda 27.07.2016.
20:58
Vestionline

EU počinje da deli packe?

Reuters
Sankcije bi pogodile mnoge Portugalce

Kako navodi briselski portal, ukoliko Junker uspe u svojim namerama i sa ostalim evropskim komesarima dogovori eventualne sankcije, to će biti prvi put da neka članica bude kažnjena zbog toga što je u više navrata kršila ekonomska pravila bloka i probijala limit deficita od tri odsto BDP.

Pravila EU propisuju kazne u iznosu od 0,2 odsto BDP u slučaju probijanja tog limita, ali ministri EU i Komisija imaju pravo da tu kaznu smanje ili ukinu. 

Ono što bi takođe u perspektivi moglo da zaboli Špance i Portugalce, jeste mogućnost da se stave restrikcije na korišćenje fondova EU za infrastrukturne projekte, ali se zasad o tome ne razgovara. 

Kako piše "Politiko", Junker je ranije bio protiv kažnjavanja članica, ali je nakon neočekivanog razvoja događaja unutar Unije promenio mišljenje u poslednjih nekoliko nedelja. 

Kako se navodi, na poslednjem sastanku evropskih komesara pre letnje pauze, na stolu će ih čekati dva papira, po jedan za svaku zemlju, u kojima se navode "preporuke za fiskalne kretnje", kojima bi se smanjio deficit.

2024 © - Vesti online