Sreda 27.07.2016.
20:21
Vestionline

Da li je moguć sukob Rusije i SAD u Siriji?

Reuters
Ruski vojnici u Siriji

List "Vol strit džurnal" je 21. jula objavio materijal o raketiranju američko-britanske baze u Siriji koje su 16. juna izvršile ruske vazdušno-kosmičke snage. Saopšteno je da je cilj napada u Al Tanafu na jugoistoku Sirije bila tajna baza sa koje su dejstvovali kako sirijski pobunjenici, tako i specijalne jedinice SAD i Velike Britanije koje su u Siriji prisutne u okviru zapadne koalicije u borbi protiv Islamske države.

Vojni ekspert Viktor Litovkin smatra da su meta vazdušnog napada u Al Tanafu bili teroristi.

- Ministarstvo odbrane Rusije nije znalo da su tu bazu koristili Amerikanci i Englezi. U toj bazi su se nalazili predstavnici terorističkih organizacija kao što je Front Al Nusra - tvrdi ekspert.

- Američki i britanski vojnici nisu nastradali u napadu. Upravo zbog toga je reakcija zvaničnika bila uzdržana. Uveren sam da su meta napada bili sirijski opozicionari, a ne predstavnici zapadne koalicije, jer Rusija ne bi raketirala snage SAD i njihovih saveznika u Siriji. I Rusija i SAD shvataju da direktan sukob može da izazove ozbiljan konflikt, a on nije potreban ni jednima ni drugima - smatra Litovkin, a prenose ruski portali.

On skreće pažnju na to da koordinaciju sprečavaju i nesuglasice između Stejt departmenta i Ministarstva odbrane SAD. Ova dva resora imaju različite stavove o saradnji sa Rusijom u Siriji.

- Sergej Lavrov se dogovori o nečemu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, a kasnije se ispostavi da taj dogovor ne važi za Pentagon i rukovodstvo američkih snaga u Siriji - ističe ovaj ruski ekspert.

2024 © - Vesti online