Utorak 26.07.2016.
08:31
Vestionline

"Srbija u svakom pogledu specijalan slučaj"

Tanjug
"Hteli ne hteli, morate ka EU"

Han je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" rekao da Srbija u mnogim oblastima može dati impulse celom regionu. 

- Međutim, ne možete da ignorišete emocionalno stanje stanovništva. U Skoplju moramo da priđemo rešavanju pitanja imena Makedonije, što ćemo i učiniti. Čak i u Bosni i Hercegovini stvari napreduju. Dinamika je u redu. Zemlje zapadnog balkana su strateški toliko važne za EU da će na kraju dana morati da postanu članice - objasnio je Han. 

Upitan da li je u prošlost premalo pažnje pridato, u procesu proširenja, vladavini prava i korupciji, on je kazao da ne želi da kritikuje svoje prethodnike, kao i da svako dobra ima svoje specijalne probleme. 

- Imali smo 2004. izuztno raspoloženje za širenje EU, jer se u tome video poslednji kamen u razvoju od 1989. Kod vladavine prava se izostavilo da se različite kulture država spoje. Mislilo se, najverovatnije, da će se to samo od sebe rešiti. Mi sada počinjemo pregovore sa poglavljima o vladavini prava i završavamo ih sa njima - naglasio je Han. 

On je istakao da sve zemlje istočnog bloka i iz bivše Jugoslavije nisu bile efikasne, a industrija je često bila zavisna od sirovina i oslanjala se na tešku industriju. Te zemlje, kako je naglasio, moraju da se postave na šire osnove, a uz to je neophodno privući investitore. 

- Međutim, mala i srednja preduzeća dolaze u jednu zemlju samo ako funkcioniše vladavina prava, ako je moguće osloniti se na lokalne sudove - zaključio je Johanes Han. 

2024 © - Vesti online