Ponedeljak 25.07.2016.
21:22
Tanjug, Vestionline

Rusija: Gde je to bugarski, a gde NATO vazdušni prostor?

wikipedia.org/Aleksandr Markin
Ruski lovac Su 35

Bugarski ministar odbrane Nikolaj Nenčev je u ponedeljak rekao da je poslednjeg meseca u porastu broj slučajeva u kojima su ruska vojska i komercijalne letelice narušile vazdušni prostor njegove zemlje, nazvavši to provokacijom.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane je odgovorio da je ruski avion, koji je preletao Crno more, poštovao međunarodna pravila, javio je Interfaks.

On je dodao da je u avionu stalno bio uključen uređaj za prijem signala i da ministarstvo nije primilo protest Bugarske.

Nenčev, međutim, u izjavi za bugarsku tv stanicu Nova TV tvrdi da su avioni isključili te uređaje, preneo je Rojters.

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov negirao je navode da je ruski transportni avion narušio vazdušni prostor NATO-a.

- Sa neskrivenim iznenađenjem smo saznali iz govora bugarskog ministra odbrane Nikolaja Nenčeva na lokalnoj televiziji Nova TV o navodnom porastu narušavanja prošlog meseca neke "bugarske zone odgovornosti vazdušnog prostora NATO-a" od strane ruskih vojnih aviona sa "isključenim transponderima". Pre svega, želeli bismo objašnjenje, ne samo mi, od gospodina ministra, koliko daleko od bugarske granice se prostire granica zamišljene zone odgovornosti vazdušnog prostora NATO-a - rekao je Igor Konašenkov.

2024 © - Vesti online