Ponedeljak 25.07.2016.
20:11 >> 20:51h
Vestionline, Tanjug

Protestna nota Srbiji zbog Stepinca

pixabay.com
Raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda udaljava Srbiju od EU, smatra Hrvatska 

Hrvatsko ministarstvo smatra da se izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića i mandatara Aleksandra Vučiča "na neprimeren i revizionistički način ocenjuju Hrvatska i delovanje njenih institucija, što predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja susedne zemlje", prenela je agencija Hina.

Agencija navodi da MVEP smatra da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrednosti i priključenja evropskoj porodici. 

Takođe se pozivaju srpski zvaničnici da svoj diskurs usmere ka jačanju dobrosusedskih odnosa i da se, kako navodi Hina, umesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama i istorijskim revizijama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dve zemlje. 

U tom kontekstu prenosi se izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dela čovečanstva". 

Hina navodi i izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da će uvek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji. 

Zagrebački Županijski sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom je 1946. bio osuđen zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu nakon kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ. 

Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Dačić: Sramotno da Hrvatska protestuje

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je sramotno da Hrvatska protestuje što Srbija kritikuje rehabilitaciju ratnog zločinca Stepinca, duhovnika ustaške fašističke NDH.

"Stepinac je blagosiljao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, pa čak i formirao komisiju za pokrštavanje Srba. Niko nikada neće sprečiti Srbiju da digne glas protiv rehabilitacije ratnih zločinaca iz vremena fašizma i ustaške NDH", rekao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija za dobrosusedske odnose i pomirenje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju i žrtve ustaškog terora", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.   

2024 © - Vesti online